Citoreduktív sebészet és HIPEC kezelés: szemléletváltás a metasztatikus hasüregi daganatok terápiájában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Mellkas-, hasi- és plasztikai sebészet, transzplantációs sebészet, kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bartók Róza

Előadás adatai

Előadás címe: 
Citoreduktív sebészet és HIPEC kezelés: szemléletváltás a metasztatikus hasüregi daganatok terápiájában
Összefoglaló: 

A hasüregi daganatok egyik gyakori és prognosztikailag fontos áttét képzési helye a hashártya. A peritoneum malignus elváltozását elsősorban az emésztőrendszeri és nőgyógyászati daganatok propagációi okozzák, valamint az appendix epithelialis tumorai (pseudomyxoma peritonei). Sok esetben már a diagnózis felállításakor jelen van a hashártyaérintettség. Hagyományos sebészi technikával, onkológia/sugárterápiával az elváltozás csak kis mértékben kezelhető. Mai tudásunk szerint megoldásként a citoreduktív műtét (CRS) és a hyperthermiás intraperitoneális chemoterápia (HIPEC) jön szóba.
A munka célja a CRS és HIPEC kezelés folyamatának és eredményeinek bemutatása. A megnövekedett túlélés és javuló életminőség a műtét radikalitásához képest elfogadható perioperatív szövődmények mellett érhető el.
A Jósa András Oktatókórházban 2012.októbere és 2014.januárja között 37 beteg került műtétre. HIPEC kezelést 28 esetben sikerült elvégezni, a primer elváltozás szerint 10ovarium, 5colon, 7pseudomyxoma, 4sarcoma, 1 mesothelioma, pancreas és rectum eredetű tumor volt. A betegek átlagéletkora 50 év. A túlélés szempontjából legfontosabb tényező a makroszkópos daganat eltávolítása, ez 8esetben nem volt kivitelezhető.
A műtét végén 60 percen keresztül HIPEC kezelést végzünk: speciális technika segítségével történik a hasüreg 42,5۫۫C-os kemotherápás oldattal való átöblítése.A CRS során 14(hemi)colectomia, 8 vékonybél resectio, 8splenectomia, 7cholecystectomia, 4 hysterectomia, 4 salphingo-oophorectomia, lymphadenectomiák, hólyagfali- és rekeszi resectiók történtek. Az eljárás fontos eleme a peritoneum resectio.3esetben májmetastasis miatti segment resectióra is szükség volt.
Vizsgáltuk az ascites mennyiségét, a pozitív nyirokcsomókat, a hasüregben jelen lévő metastasisokat, a máj állapotát, az ostomiákat. Fontos szempont volt a bélrendszer állapotának leírása, a subileusos viszonyok, lument szűkítő folyamatok jelenléte.
A kezdeti tapasztalatok, valamint a nemzetközi eredmények láttán elmondható, hogy a peritonealis carcinosis ilyen jellegű, multimodális terápiája indokolt, nemcsak a pseudomyxoma peritonei esetén, hanem a lokálisan progrediált gastrointestinalis-és nőgyógyászati daganatok kezelésekor is.

1. témavezető adatai
Név: 
Tóth Lajos Barna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Jósa András Oktatókórház, Sebészeti Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program