Gyulladásos folyamatok, infravörös emisszió intenzitás mérése gyermekkorban.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kőmüves Renáta

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyulladásos folyamatok, infravörös emisszió intenzitás mérése gyermekkorban.
Összefoglaló: 

Az emberi test infravörös tartományban kibocsátott sugarainak megjelenítése ma már a képalkotási technológiák részét képezi, használják tudományos igényességgel, a szervezetben lezajló funkcionális elváltozások felderítésére. Ahogyan a fénynek, mint elektromágneses sugárzásnak- a látható hullámhossz tartományban-spektrális és intenzitásbeli elemzése lehetséges, hasonló a vizsgálat infravörös emisszió esetében is.
Vizsgálatunk célja, hogy klinikai körülmények között tanulmányozzuk az infravörös emisszió intenzitásbeli változásának jelentőségét vasculáris változáshoz vezető gyermekbetegségek esetében, valamint véleményt alkossunk alkalmazásainak határáról. A betegek a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézeteinek ellátottjai. A vizsgálat nem invazív, mellékhatásokkal nem rendelkezik. A betegek adatait a betegjogok szabályainak betartásával kezeltük. A vizsgálat során a szimmetrikus szerveket tanulmányoztuk, így önkontrollos összehasonlító vizsgálatokat végeztünk ThermoPro TP8 IR gyógyászati infrakamerával, melynek szenzitivitását 0,1 oC-ra állítottuk.
Légzőszervi betegségekben a pneumonia emeli az infravörös emisszió intenzitását, míg a pleurális folyadékgyülem csökkenti. Parotitis emissziót fokoz, lymphangioma ugyanezen régióban csökkent emissziót mutat. Alsóvégtagi oedema differenciáldiagnosztikában a keringészavaron túl, traumás elváltozás hat az emisszió intenzitására, például fractura okozta oedema intenzitás emelkedéssel jár. Meghatároztuk a szignifikáns hőmérséklet eltéréseket az ellenoldali ép régióhoz viszonyítva, melynek statisztikai elemzése folyik.
Megállapítható, hogy finom hőmérsékletváltozás infravörös emisszió eltérést okoz. A változás szimmetrikus szervek esetében a betegség követésére alkalmas lehet, komplikációk felismerését segíti, egyéb képalkotó- és diagnosztikai eszközökkel együtt a szervek vasculáris történésének, inflammációjának állapotára mennyiségi adatokkal szolgálhat.

TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045

1. témavezető adatai
Név: 
Papp Ágnes
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program