Kisállat PET kamera kalibrációjának optimalizálása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Borvíz Zsuzsanna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Kisállat PET kamera kalibrációjának optimalizálása
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A kisállat PET kamerával folytatott kvantitatív mérésekhez elengedhetetlen, hogy az eszköz megfelelően legyen kalibrálva. A kalibráció része a koincidencia vonalak eltérő érzékenységének a korrigálására használható un. normalizációs tábla meghatározása. A kutatás során keressük a normalizációs mérés optimális hosszát illetve a tábla segítségével elemzem a PET detektorrendszer esetleges hibájából eredő képminőségbeli változásokat.

Célkitűzés:
A normalizációs mérés optimális idejének meghatározása: Megvizsgáljuk, hogy a normalizációs gyűjtés hosszának milyen hatása van a képminőségre.
Detektorhiba érzékenység vizsgálata: A tapasztalatok alapján a detektor egységek esetleges hibája a blokkok erősítési tulajdonságának változását eredményezi. Ilyen eseményt a generált normalizációs tábla adott detektorhoz tartozó vonalainak módosításával tudunk szimulálni.

Anyagok és módszerek:
A normalizációs mérés optimális idejének meghatározásához összesen 20 percig végeztünk gyűjtést, melyből 2.5 perces lépésekkel generáltunk táblákat. A detektorhiba szimulációjához a tábla egy adott detektorához tartozó faktorait 2 hatványaival szoroztuk, majd osztottuk, illetve zajosítottuk.
Minden vizsgálatához a NEMA NU-4 2008 kisállat PET szabványban definiált képminőség (IQ) fantommal végeztünk mérést. Az IQ mérés rekonstrukciójánál a generált és módosított normalizációs táblákat felhasználtuk, majd azok hatását a – szintén a NEMA szabványban rögzített – képminőség paraméterekkel jellemeztük. A munka során a méréseket MiniPET-II kisállat kamerával végeztük. A kalibrációhoz, valamint a rekonstrukcióhoz M3I szoftverkönyvtárat használtuk. A statisztikus elemzéseket R programmal végeztük.

Eredmények:
Az eredmények alapján már az 5 perces normalizációs mérési idő megfelelő képminőséget eredményez. Hosszabb mérés esetén nem tapasztaltunk képminőség javulást, sőt egyes paramétereknél kis mértékű romlás is megfigyelhető. A detektorhiba szimulációjánál az erősítési érték csökkenése a képeken sajátos mintázatot eredményez és a képminőséget is erőteljesen rontja. Az erősítés esetleges növekedésénél ilyen nagyfokú romlást nem tapasztaltunk, csak úgy mint ahogy a zajosság növelésénél sem.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kis Sándor Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program