Vastagbél reszekáltak perioperatív állapotváltozásai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Gábor

Előadás adatai

Előadás címe: 
Vastagbél reszekáltak perioperatív állapotváltozásai
Összefoglaló: 

Cél: A DEKK Sebészeti Klinikáján 30 vastagbél tumor miatt resectióra váró beteg tápláltsági és laboratóriumi állapotváltozását, kórlefolyását követtük.

Anyag és módszer: Betegeink: 12 nő, 18 férfi, életkoruk 35-80 év (61,57±10,79). Antropometriai vizsgálataink: BMI, triceps bőrredő, felkarkörfogat, derékbőség, BIA, MUST mérések történtek. Követtük a szérum összfehérje, albumin, prealbumin(PRA) szinteket preoperatíve, a posztoperatív 3. és 7. napon. Vizsgáltuk az intézetben töltött napok és a szövődmények számát.

Eredményeink: A betegek BMI-je a betegek 60%-ában 25 feletti volt. Testösszetételük a normális értéket meghaladó zsírtömeget és a normál érték alatti izomtömeget jelzett. A preoperativ összfehérje, albumin értékeket fiziológiásnak mértük. A PRA értékek 81%-a a normális érték alatt volt. A 3. posztoperatív napon szignifikáns értékcsökkenés mutatkozott a szérum protein (p <0,0001), albumin (p <0,0001) és PRA (p=0,0073) eredményekben. A posztoperatív 7. napon az összfehérje- és albuminszintek (p=0,0002 és p=0,0005) a kiindulásihoz képest még mindig alacsonyabbak voltak. Legelőször a szérum PRA értékek emelkedése következett be. Szignifikáns antropometriai változásokat nem regisztráltunk. Távozáskor 28 beteg BMI értékei voltak a kiindulásihoz képest alacsonyabbak. E mögött 2-3 kg súlyvesztés állt. Az ITO-n töltött napok száma 3-5 (3,15±0,5), az összes ápolási napok száma 8-17 (10,9±2,412) volt. 1 beteget veszítettünk el.

Következtetések: A vastagbélműtétre várók többnyire túlsúlyosak. Az antropometriai változások nyomon követésére 7 nap kevésnek bizonyul. A PRA szintek gyorsan és érzékenyen követik a tápláltsági állapot változásait. A műtétet követő stressz akkora, hogy fehérjehiányos állapotba kergeti a betegeket, melyet a műtét utáni 7. napig sem tudnak kiheverni. A műtétek után 3 napig nem történt per os táplálék bevitel. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a posztoperatív tápszerekkel történő korai enterális táplálásra.

Irodalom: Bodil Andersson et al. - Surgical Stress Response After Colorectal Resection, Int Surg 2013;98:292–299:

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hallay Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy Dániel Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program