Pilocytás astrocytomák neuropathológiája

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lakatos Szilvia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Pilocytás astrocytomák neuropathológiája
Összefoglaló: 

Célkitűzés: A pilocytaer astrocytomák (PA; WHO Gr. I.) jellegzetes előfordulási lokalizációiban, a legpreferáltabb életkorban necrosissal, érproliferációval, esetleg magasabb oszlási frekvenciával jellemezhető daganat besorolása a feladat, ami komoly differenciális diagnosztikai nehézséget okozhat. Ehhez segítséget nyújthat, hogy a glialis daganatok közül PA-ban a leggyakoribb a BRAF mutáció, aminek detektálása eldöntheti a diagnosztikus kérdést. Célunk ennek a módszernek kipróbálása és a Pathologiai Intézet neuro-onkopathologiai rutin vizsgálati módszerei közé adaptálása volt.
Anyagok, módszerek: 2010-14 közötti időszakból Miskolcon és Debrecenben kórismézett pilocytaer daganatok közül választottunk szövetileg egyértelmű eseteket (15 db), néhány komoly differenciális diagnosztikai nehézséget okozó esetet (3 db). A kereskedelmi forgalomban elérhető a V600E mutáció-specifikus, rutinszerűen beágyazott anyagon is működő antitestet ezeken és diffúz, nem pilocytaer, alacsony gradusú astrocytomákon (10 db) próbáltuk ki. Kontrollként a Bőrklinikáról az Intézet számára rendelkezésre bocsájtott melanoma esetek szolgáltak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Molnár Péter Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program