Cerebrális mikroembolizáció és néma agyi iszkémia vizsgálata pitvarfibrilláció abláció során

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szögi Emese

Előadás adatai

Előadás címe: 
Cerebrális mikroembolizáció és néma agyi iszkémia vizsgálata pitvarfibrilláció abláció során
Összefoglaló: 

Háttér: A pitvarfibrilláció (PF) miatt végzett katéterabláció legfontosabb célja a pulmonális vénák elektromos izolálása (PVI) a bal pitvar (BP) többi részétől. A közelmúlt felismerése, hogy PVI-t követően cerebrális diffúziós mágneses magrezonancia vizsgálattal (DW-MRI) klinikailag „néma” iszkémiás léziók (SCI=silent cerebral ischemia) mutathatók ki a betegek jelentős hányadában. Ennek mechanizmusát munkacsoportunk szisztematikusan vizsgálja a beavatkozások alatt keletkező agyi mikroembólus szignálok (MES) transzkraniális Doppler-rel (TCD) történő detektálásával. A DW-MRI lelet és a MES számok közötti összefüggés nem ismert.

Célkitűzés: A bal pitvari ablációk alatt detektált MES szám és az agy DW-MRI vizsgálatával detektált SCI kapcsolatának vizsgálata.

Módszerek és eredmények: Cerebrális DW-MRI-t végeztünk 34 PF miatt PV izolációra kerülő betegen (25 férfi; átlag életkor: 62 év) röviddel az ablációk előtt és után (48 órán belül). Új SCI-ként definiáltuk a csak posztoperatív DW felvételeken látott léziót. A 34 beteg közül 27 esetben intraoperatív MES detektálást is végeztünk, külön regisztrálva a műtét egyes szakaszai (transseptalis punctio, PV angiographia, katétermanipuláció, energiaközlés) alatt keletkező MES számokat.
A 34 beteg közül a DW-MRI preoperatív léziót 20-nál (59 %) igazolt, új SCI 8-nál (23%) alakult ki: négy betegben 1, háromban 2 és egy betegben 3 lézió. Az intraoperatív TCD vizsgálattal átlagosan betegenként 1068,42 (SD:573,7) MES-t detektáltunk. Az új SCI-t mutató betegeken szignifikánsan magasabb volt a PV angiographia alatt mért MES-szám (289 SD:131), mint akikben nem jelent meg új cerebrális lézió (107 SD:49). Multi variáns analízis alapján az össz MES-szám a 68 éves vagy idősebb betegeknél mutatkozott prediktívnek a SCI kialakulására.

Konklúzió: PF miatt PV izolációra kerülő betegek közel két harmadában látható SCI a preoperatív DW-MRI felvételen. A PV angiographia során TCD-vel detektált agyi mikroembólusok szignifikáns összefüggést mutatnak a posztablációs MR segítségével kimutatott új néma agyi iszkémiás léziókkal. Idős betegekben az emelkedett MES szám prediktív a posztablációs MR léziókra.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csanádi Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Nem Önálló Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy-Baló Edina
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Nem Önálló Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program