A transvaginális hydrolaparoscopia és diagnosztikus laparoscopia összehasonlítása az infertilitás kivizsgálásában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pozsgay Arnold

Előadás adatai

Előadás címe: 
A transvaginális hydrolaparoscopia és diagnosztikus laparoscopia összehasonlítása az infertilitás kivizsgálásában
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az infertilitás kivizsgálásának lehetőségei között jelenleg „gold standard”-nak tartott eljárás a diagnosztikus laparoscopia, azonban nemzetközi irodalmi adatok tanúsítják hogy egy új eljárás, az úgynevezett transzvaginális hydrolaparoscopia (TVHL) hasonló eredményeket szolgáltathat. Mindkét vizsgálat célja a kismedencei diagnosztika, az esetleges pathológiák leírása és a kürtátjárhatóság vizsgálata.
Anyag és módszer: A Klinikánkon 2014-ben végzett TVHL és diagnosztikus laparoscopia eredményeinek retrospektív analízisét végeztük el. A diagnosztikus laparoscopia elvégzéséhez generalizált anaesthesia illetve teljes operatív felszerelés szükséges. A TVHL műtét intravénás narcosisban történik. Negatív tapintási lelet és kismedencei ultrahang birtokában az eljárás kezdő lépése a diagnosztikus hysteroscopia. Az uterus üregébe kis átmérőjű (Ch 8) katétert vezetünk a chromohydrotubatio érdekében. A következő lépés a hüvely hátsó boltozatán történő áthatolás, amelyet Veres tű segítségével hozunk létre. A kismedencébe történő behatolás után 300 ml fiziológiás sóoldat segítségével azt feltöltjük.
Eredmények: 15 betegnél transzvaginális hydrolaparoscopiát, 40 betegnél diagnosztikus laparoscopiát végeztünk. A betegek átlagéletkora diagnosztikus laparoscopia esetén 32,6, TVHL esetén 32,7 év volt. TVHL esetén a Douglas üregbe történő behatolás sikeressége 93.3% volt. Mindkét oldali kürt átjárható volt a betegek 64,3%-ban. 14,3%-ban csak egyik oldali kürt volt átjárható, míg 21.4%-ban mindkét oldali kürt lezárt volt. Endometriosist két esetben találtunk (14,3%). Diagnosztikus laparoscopia esetén a sikeres kivitelezés 100% volt. 62.5% esetén mindkét kürt átjárható volt, 5%-nál csak az egyik oldali volt átjárható, míg 32.5%-nál mindkét oldali kürt lezárt volt. Endometriosist 3 esetben találtunk (7,5%), hydrosalpinx 5%-ban volt megfigyelhető.
Megbeszélés: A nemzetközi irodalommal összhangban a TVHL egy gyors, biztonságos és a betegek számára a diagnosztikus laparoscopiával összehasonlítva kevésbé megterhelő diagnosztikus eljárás. Eredményei a diagnosztikus laparoscopiával összevethetőek. Hátránya az operatív beavatkozás lehetőségének hiánya, illetve a korlátozott látótér.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lampé Rudolf
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program