Egészségmagatartás felmérése idősek körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tasi Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Egészségmagatartás felmérése idősek körében
Összefoglaló: 

Elöregedő társadalomban élünk, melyben az idősek aránya fokozatos növekedést mutat. Az életkor előre haladtával fokozatosan romlik az egészségi állapot, a romlás mértéke megfelelő fizikai aktivitás mellett mérsékelhető lehetne. Korábban, amikor zenés izomerősítő tréningprogramot szerveztünk idősek körében, megfigyelhető volt, hogy hatásos az idősek körében alkalmazott célzott mozgásprogram, van létjogosultsága a körükben végzett preventív mozgásterápiának. Jelen vizsgálatunkban célunk volt Debrecenben élő idős emberek egészségmagatartásának felmérése, a kapott eredmények összevetése a 65 év feletti magyar lakosság átlagértékeivel (Európai lakossági egészségfelmérés, ELEF 2009).
A felmérésben 4 nyugdíjas klub tagjai vettek részt, összesen 120 fő (102 nő), átlag életkoruk 71±6,69 év volt. Az adatokat önkitöltős kérdőív segítségével gyűjtöttük. Az adatfeldolgozást Microsoft Excel és STATA 9.0 statisztikai programmal végeztük, a vizsgált populáció és az ELEF felmérés adatai közötti összehasonlításnál a szignifikanciát kétmintás t-próbával és khi-négyzet próbával határoztuk meg.
A felmértek 31%-a kardiovaszkuláris, 44%-a reumatológiai és 17%-a anyagcsere betegséghez köthető tünetekkel rendelkezik. Testmozgást követően a kedélyállapotukat egy 0-10 skálán a kérdőívet kitöltők átlagosan 6,4±1,6 ponttal jellemezték. A nemzetközi testmozgási ajánlások szerinti aktivitási szintet a felmértek 54%-a, míg a korosztályos magyar átlag 63%-a érte el. A felmérésben résztvevők 79%-a gondolta úgy, hogy sokat vagy nagyon sokat tehet a saját egészségéért, míg ez az arány az országos felmérésben 57% volt (p<0,001). A felmértek 26%-a vélte jónak vagy nagyon jónak az egészségét, míg ez az arány az országos mintában 19% volt.
Figyelemre méltó az a megfigyelés, miszerint az ajánlott testmozgást az országos adatokhoz képest kevesebben teljesítik, az egészségtudatosság szintje viszont magasabbnak tűnik. Ebből a két megfigyelésből kiindulva úgy véljük, hogy megfelelő tájékoztatással és célzott mozgásprogramokkal jelentős javulást lehetne elérni. További terveink között szerepel gyalogló klub szervezése számukra.

1. témavezető adatai
Név: 
Erdélyi Zsuzsa
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program