Trigeminus neuralgia kezelése forgó rendszerű sugársebészeti berendezéssel. 8 év tapasztalata.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Medvigy Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
Trigeminus neuralgia kezelése forgó rendszerű sugársebészeti berendezéssel. 8 év tapasztalata.
Összefoglaló: 

Bevezetés: A trigeminus neuralgia az arc jellegzetes, igen erős, sokszor kínzó jellegű fájdalma. Terápiájában a hagyományos gyógyszeres kezelések mellett sebészi és sugársebészeti beavatkozások jöhetnek szóba. A Debreceni Egyetemen 2007-óta van lehetőség ezen betegségben szenvedők gamma sugársebészeti kezelésére.
Célkitűzés: Az elmúlt 8 évben sugársebészeti kezelésen átesett trigeminus neuralgiás betegek terápiás eredményeinek az értékelése.
Anyag és módszer: 2007 és 2014 között 89 arcidegzsábás beteget kezeltünk. A betegek között 61 nő és 28 férfi volt. Átlagéletkoruk a kezelés időpontjában 67 év (36-91 év) volt. A fájdalom átlagosan 10 éve (2 hónap-30 év) állt fenn. A kezeléseket GammaArt 6000ND sugársebészeti berendezéssel végeztük. A lokalizáláshoz Leksell-típusú sztereotaxiás keretet helyeztünk fel helyi érzéstelenítésben. A célzáshoz kontrasztos MR (T1 és FIESTA szekvenciák) és CT felvételeket használtunk. A besugárzás során 4 mm-es kollimátorral céloztunk. A Dmax: 60-90 Gy között volt. A feldolgozás során az adatokat a betegfelvételi és kontroll vizsgálati dokumentációkból valamint telefonos megkeresés útján kapott válaszokból kaptuk. 69 (77,5%) beteg adatait tudtuk így feldolgozni.
Eredmények: A követett betegeink közül 84%-ban észleltünk fájdalom csökkenést. A fájdalom csillapodása az esetek túlnyomó többségénél a beavatkozást követő 3 hónapon belül alakult ki, de még a kezelés után 1 évvel is észlelhető volt javulás. A Boulder-Stanford fájdalom enyhülési skála szerint javulást tapasztaltunk az esetek 84%-ban. Kifejezett (90-100%-os) fájdalom csökkenés volt észlelhető az esetek 60%-ban a többi esetben mérsékelt vagy enyhe javulást észleltünk. Szövődmény az esetek 25%-ban fordult elő mely túlnyomó részt arcérzés kiesésben, zsibbadásban nyilvánult meg. Eddig 12 esetben észleltük a fájdalom későbbi visszatérését. Ez a javulás után 2 hét-2 év között következett be.
Következtetés: A terápia rezisztens trigeminus neuralgia kezelésében a sztereotaxiás sugársebészet egy használható kezelési eljárás, mellyel hosszú hatású fájdalom mentesség érhető el az esetek túlnyomó többségében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dobai József
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Idegsebészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program