A hypophysis funkció károsodásának gyakorisága fejsérülést követően

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mideczki Melinda

Előadás adatai

Előadás címe: 
A hypophysis funkció károsodásának gyakorisága fejsérülést követően
Összefoglaló: 

Az utóbbi években vált ismertté, hogy a hypophysis alulműködés egyik lehetséges oka a fejtrauma. A leggyakrabban a növekedési hormon (GH) szekréciója csökken. A GH szekréció mértéke, annak pulzatilis elválasztása miatt, egyetlen mintából csak az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) meghatározásával mérhető.

Vizsgálatunk célja az volt, hogy felmérjük, hogy a fejsérülést elszenvedett felnőtt lakosság körében milyen gyakorisággal fordul elő következményes agyalapi mirigy elégtelenség.

A DE ÁOK Traumatológia Tanszékén a vizsgált időszakban (2009-2013) 510 fejsérültet kezeltek. Közülük 161 személyt sikerült bevonni a tanulmányba, melyet a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Endokrinológia Tanszékén folytattunk. A vizsgálatok a fejsérülést követően legkorábban 6 hónap múlva történtek. IGF-1, thyroidea stimuláló hormon (TSH), szabad tiroxin (fT4), folliculus stimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), tesztoszteron, prolaktin (PRL), adrenocorticotrop hormon (ACTH), kortizol meghatározást végeztünk. Emellett minden fejsérült egy kérdőívet töltött ki, amelyben életminőségüket jellemző paramétereket kellett megadniuk numerikus skálán (testsúly, általános állapot, koncentráló képesség, nemi élet gyakorisága) a fejsérülés előtt illetve azt követően. Azoknál a betegeknél, akiknél hormoneltérést találtunk, kontroll vizsgálat is történt. Alacsony IGF -1 szint esetén a GH rezerv megítélésére inzulin tolerancia tesztet végeztünk.

Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy legalább egy agyalapi mirigy hormon eltérése 30%-os gyakorisággal fordult elő. Leggyakoribb eltérésnek az IGF-1 szint csökkenést láttuk 18 esetben (13,53%), 17 betegnél találtunk FSH deficienciát (12,06%). A Mann-Whitney teszt szignifikáns összefüggést mutatott az FSH eltérés és a nemi élet gyakoriságának csökkenése között ( p<0,05).

A leggyakoribb, fejsérülést követő hormoneltérés, az irodalmi adatokkal megegyezően, a növekedési hormon hiány. Eredményeink rámutatnak, hogy 6 hónappal a fejtraumát követően a hypophysis funkció ellenőrzése szükséges akkor is, ha a fejsérülés nem volt súlyos.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Erdei Annamária
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Endokrinológia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program