Szükséges-e synovectomiát végezni carpalis alagút syndroma műtéti terápiája során?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lakatos Adrienn

Előadás adatai

Előadás címe: 
Szükséges-e synovectomiát végezni carpalis alagút syndroma műtéti terápiája során?
Összefoglaló: 

Bevezetés: A carpalis alagút syndroma a felső végtag leggyakrabban előforduló compressios neuropathiája. Többféle eljárás létezik műtéti terápiájára, jelen vizsgálatunkban a nyitott technikával elvégzett neurolysist és a synovectomiával kiegészített neurolysist hasonlítottuk össze. Mivel az eddigi tanulmányok nem írtak le a két technika eredményei között különbséget, a kézsebészek saját tapasztalataik és szubjektív véleményük alapján döntik el, hogy melyik metódust választják. Vizsgálatunkkal szerettük volna új oldalról megvizsgálni a két műtéttípussal elérhető hosszú távú eredményeket.

Anyagok és módszerek: Retrospektív vizsgálatunk során a 2014. március és május között idiopathiás carpalis alagút syndroma miatt megoperált 31 páciens (14 neurolysis, 17 synovectomia) 6 hónapi utánkövetése során összegyűlt adatokat dolgoztuk fel. Az adatgyűjtés egy előre összeállított kérdőív alapján történt. Regisztráltuk a műtét közben átélt fájdalmat, a beavatkozás okozta fájdalom csökkenésének ütemét, a műtét előtti panaszok (nappali zsibbadás, éjszakai zsibbadás, éjszakai fájdalom) jelenlétét, az operált terület fájdalmát, a „pillar pain”-t, a végleges állapot eléréséhez szükséges időt, gyógytorna szükségességét, valamint a páciens szubjektív elégedettségét. A fájdalomra és a szubjektív elégedettségre vonatkozó adatokat 1-10-ig terjedő vizuális analóg skála alapján rögzítettük.

Eredmények: Az elért eredményeket kétmintás t-próbával és Welch-próbával hasonlítottuk össze. A vizsgált paraméterek közül egyedül a gyógyulási folyamat hosszában találtunk szignifikáns különbséget. Eszerint azoknak a betegeknek, akiken csak neurolysist végeztek, átlagban 4 hétre, míg azoknak, akiken synovectomiát is végeztek, átlagban 9 hétre volt szükségük a végleges állapot eléréséhez.

Összegzés: Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy mindkét módszer ugyanolyan hatékony. Viszont ugyanazon végleges állapot eléréséhez több, mint kétszer annyi időre volt szükségük, ha synovectomia is történt. Ez alapján javasolhatjuk, hogy rutinszerűen synovectomiát carpalis alagút syndroma műtétje során nem szükséges végezni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lenkei Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Traumatológia Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program