Az ultrahang szerepe a mellkasi folyadékgyülemek diagnosztikájában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Gabriella

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az ultrahang szerepe a mellkasi folyadékgyülemek diagnosztikájában
Összefoglaló: 

Bevezetés
Bár a mellkas szonográfiai vizsgálatát a levegő és bordák megnehezítik, a pleurák közti esetleges folyadék kimutatásában egyre inkább nagyobb szereppel bír. Vizsgálatunk során ágy melletti ultrahang diagnosztika segítségével igazoltuk a pleurális folyadékgyülem tényét, a pleurák közti távolságból megbecsültem a térfogatot, majd döntés született a mellkaspunctio szükségességéről.
Módszerek
Méréseinket intenzív osztályon végeztük 21 lélegeztetett betegen, akiken mellkasi folyadékgyülem gyanúja miatt végeztem mellkasi ultrahang vizsgálatot. Majd azt követően mellkaspunctio történt. Haemothorax, pyothorax gyanús eseteket nem vettünk bele beteganyagunkba. A páciensek helyzete az ultrahangvizsgálat során főként hanyattfekvő, oldalra fordított pozícióban történt a medioclavicularis vonalban a 3. és 4. bordaközben, a hátsó hónalj és scapularis vonal mentén egy 5 MHz-es konvex ultrahangfejjel. A képernyőn azonosítottuk a bordaközt, a tüdőszövetet, a pleurális vonalat, majd a máj/lép-tüdő-pleura alkotta ún. sinus háromszögben a pleurák szétválását be- és kilégzésben, melynek távolságát megmértük, rögzítettük. Ezután punctio történt az előzőleg bejelölt helyen, leolvastuk a csapolt folyadék mennyiséget.
Eredmények
A térfogatot és a mért távolságot valószínűségi változónak tekintettem, majd a köztük lévő kapcsolatot regressziós számítással modelleztem. A becslés jóságát a becslés becsült szórásával jellemeztem és a vizsgált függvénykapcsolatok közül azt tekintettem, melyre ez a szórásérték az összes többi közül a lehető legkisebb volt. Ez az érték azokra a függvénytípusokra volt a legkisebb, melyek kevés paramétert tartalmaznak. A korrelációs tényező a lineáris függvényre r=0.506, ami az adatok regressziós függvénytől való jelentős mértékű szóródását mutatja.
Következtetések
Ultrahang vizsgálattal gyorsan megállapíthatjuk az intenzíves ellátásban részesülő magas rizikócsoportú betegeknél az esetleges mellkasi folyadékgyülem tényét, a pleurák távolságából előre meg tudjuk becsülni annak térfogatát, majd dönthetünk a thoracocentesis szükségességéről, ami a beteg kilátásait javíthatja. A vizsgálat betegágynál végezhető, gyors, reprodukálható, sugárterheléssel nem jár.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szedlák Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program