Spondylitis ankylopoeticahoz társuló gyulladásos bélbetegségek vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kocsis Ivett Hajnalka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Spondylitis ankylopoeticahoz társuló gyulladásos bélbetegségek vizsgálata
Összefoglaló: 

A spondylitis ankylopoetica (SPA) és a gyulladásos bélbetegségek (IBD) ismeretlen etiológiájú krónikus gyulladásos betegségek, melyek patogenetikai és etiológiai jellemzői több tekintetben hasonlóak. Az IBD-s betegek 20%-ban fordul elő ízületi érintettség, míg az SPA-s betegek 40-60%-ban észlelhetünk gyakran tünetmentes, a terminális ileumra vagy a colonra lokalizálódó gyulladásos jeleket.

27 SPA-s betegben vizsgáltuk az intestinalis gyulladás előfordulását széklet calprotectin szint meghatározásával, colonoscopia és szövettani vizsgálat elvégzésével. Meghatároztuk a széklet calprotectin szintjének összefüggését a tünetekkel, az endoszkópos eltérésekkel, az aktivitási indexekkel, IBD asszociált szerológiai markerekkel. A betegek átlag életkora 53 év, 36%-uk férfi és 92%-uk esetén volt észlelhető HLA-B27 pozitivitás. Az SPA fennállásának ideje átlagosan 14,2 év, míg a diagnosztizált IBD fennállási ideje 6,6 év, az izületi betegség átlagosan 7,6 évvel előzte meg az IBD kialakulását (0,5-25 év). A betegek 59%-ában a calprotectin teszt pozitív volt. A szövettani vizsgálattal kiegészített colonoscopia a betegek 66%-ában jelzett makroszkópos és/vagy mikroszkópos gyulladásos jeleket, ezen betegek 61%-nál már korán biológiai terápiára volt szükség, míg a gyulladást nem mutató esetekben csak a betegek 30%-nál. A betegek mozgásszervi panaszai és a pozitív calprotectin érték között nem találtunk összefüggést, viszont ebben a csoportban a CRP (p=0,015) és a FVS-szám (p=0,02) szignifikánsan magasabb volt a negatív csoporthoz képest. A calprotectin pozitív csoportban nem szignifikánsan emelkedett antitest szinteket észleltünk a negatív csoporthoz képest.

Az SPA-s betegekben észlelt tünetmentes intestinalis gyulladás feltehetően genetikailag meghatározott (irodalmi adatok alapján). Elképzelhető, hogy neutrofil sejtek funkciózavarát okozva növeli a bélpermeabilitást, elnyújtott antigén expozíciót eredményez és molekuláris mimikri révén ízületi gyulladáshoz vezet. Eredményeink azt sugallják, hogy a széklet calprotectin szubklinikus intestinalis gyulladást jelezhet megterhelő endoscopos vizsgálat nélkül, a kezelés korai optimalizálásával pedig a betegek kilátásai javulhatnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Palatka Károly
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dávida László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program