Elektromágneses sugárzás DNS károsító hatásának vizsgálata emlős sejtekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bankó Csaba

Előadás adatai

Előadás címe: 
Elektromágneses sugárzás DNS károsító hatásának vizsgálata emlős sejtekben
Összefoglaló: 

Az ionizáló sugárzások okozta sejt inaktiválódásban a DNS-t ért direkt sugárkárosodásnak elsődleges szerepe van. A direkt DNS károsodás mérésére több módszert fejlesztettek ki. Ezek közül az egyik a halo-assay. Előző munkáinkban ezt a módszert alkalmazva azt az eredményt kaptuk, hogy a nem-ionizáló rádiófrekvenciás (RF) sugárzásnak akut és 24 órás inkubációt követően sem volt direkt DNS károsító hatása.
A DNS károsodás meghatározására ugyanakkor ismert a direkt DNS károsodás mérésénél érzékenyebb módszer, mely a sejtek DNS kijavító folyamata során beinduló jelerősítés utáni H2AX fehérjének a felerősödő foszforilációját méri. A H2A egy hiszton fehérje, melynek egy módosulata eukariótákban a H2AX. Ha egy sejtet valamilyen DNS károsító hatás ér, beindul a hibajavító rendszer, melynek első jele a H2AX fehérjének a Ser139 pozícióban való foszforilációja (γ-H2AX).
Méréseinkhez tsA201 sejteket tenyésztettünk 96-lyukú edényben és lézer pásztázó citométert használtunk. Az RF sugárzás hatására tendenciózusan magasabb DNS károsodásra utaló γ-H2AX-t találtunk, ugyanakkor a különbség nem volt szignifikáns.
Ismert, hogy az RF sugárzás képes emelni vizes közeg hőmérsékletét a víz saját hidrogén-hídjainak a felhasításával, ugyanakkor az is ismert, hogy a hőmérséklet emelkedése önmagában is képes növelni a γ-H2AX-t. Ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a tendenciózus γ-H2AX növekedés, specifikus DNS károsodásra, vagy inkább az RF hőmérséklet növelő hatására vezethető vissza. Infravörös kamerás mérések lokális hőmérséklet-eltéréseket mutattak ki az alkalmazott 96-lyukú edény egyes vályúiban, amely az RF besugárzás közben kialakuló álló hullámtér következménye. Kontakt hőmérővel is megmérve, a hullámhegyekben erősebb melegedés volt megfigyelhető, mint a hullámvölgyekben. Áramlási citometriával tanulmányoztuk a γ-H2AX hőmérséklet érzékenységét, mely az irodalmi adatokat tükrözte. Pozitív kontrollként etopozid kezelt sejteket vizsgáltunk.
Eredményeinket összegezve elmondható, hogy az RF sugárzás hatására bekövetkező γ-H2AX növekedés nem direkt DNS károsodás létrejöttére utal, hanem a hőmérsékleti hatás, - kis koncentrációjú etopozid kezeléshez mérhető, - változását mutatja.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bacsó Zsolt
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program