Interleukin receptorok összeszerelődésének nyomonkövetése az expresszió során

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kenesei Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
Interleukin receptorok összeszerelődésének nyomonkövetése az expresszió során
Összefoglaló: 

A limfociták aktivációját és differenciálódását szabályozó citokinek közé tartozó interleukin-2 és interleukin-15 receptorai három polipeptidláncból felépülő komplexek: a ligand által kiváltott jel továbbításáért a közös β- és γc-alegységek, míg a ligand specifikus kötődéséért a saját α-láncok a felelősek. A közös jelátvivő alegységeknek köszönhetően számos közös funkcióval rendelkeznek, viszont más immunfolyamatokban egymással ellentétes szerepet játszanak. Az IL-2R és IL-15R több formában jelenik meg a membránban, attól függően, hogy a receptorok mely alegységekből tevődnek össze: kis affinitású monomerek (IL-2/15Rα), közepes affinitású dimerek (IL-2/15Rαβ és IL-2/15Rβγc) és nagy affinitású trimerek (IL-2/15Rαβγc) is létrejöhetnek. Intézetünkben korábban kimutatták, hogy a három alegység citokin hiányában is egymás molekuláris közelségében található T sejtek felszínén. A szintézisük utáni sejten belüli asszociációjuk meglétéről vagy hiányáról azonban még nincsenek ismereteink. Kísérleteinkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a megszintetizált receptorláncok között fellép-e asszociáció a sejten belül a trafficking során vagy csak a sejtfelszínre kikerülve lépnek egymással kölcsönhatásba?

Fluoreszcens fehérjékkel fuzionált alegységeket kifejező plazmidokat ko-transzfektáltunk HeLa sejtekbe, majd konfokális mikroszkóppal vizsgáltuk a fehérjék közötti kölcsönhatásokat. Az intracelluláris organellumok azonosítására specifikusan az endoplazmatikus retikulumban, illetve a Golgiban kifejeződő fehérjét kódoló konstruktokat szintén bejuttattunk a sejtekbe. Intenzitásalapú fluoreszcencia rezonancia energiatranszfer (FRET) méréseink alapján minden megvizsgált esetben tapasztalható volt asszociáció, az ER-ben és a Golgi-ban is, ami azonban nagyon nehezen kimutatható (kis transzferhatásfokkal jellemezhető), ezért megfigyeléseinket további kísérletekkel erősítjük meg. Az egyes alegységek különböző méretű extracelluláris-, transzmembrán- és intracelluláris doménekből állnak. A leghosszabb intracelluláris résszel rendelkező (β) láncot rövidítve végzünk további méréseket. Ezen kívül tervezünk asszociáció vizsgálatot citokinkezelést követően a sejtmembrán lipid tutajaiban és azokon kívül.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vámosi György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Volkó Julianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program