Actinikus keratosis Er:YAG lézer kezelés klinikai és histopatológiai utánkövetése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csehely Csilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Actinikus keratosis Er:YAG lézer kezelés klinikai és histopatológiai utánkövetése
Összefoglaló: 

Az aktinikus keratosis idült UV-expozíció talaján létrejövő, főleg idős, világos bőrtípusú egyénekben kialakuló, precancerosis. Az Er:YAG lézer (2940 nm) a bőr felső rétegének meghatározott mélységű eltávolítására alkalmas készülék. Frakcionált módban történő alkalmazása során izolált oszlopokban, teljes abláció során egyenletes síkban történik a szöveteltávolítás. A Ki67 antigén a keratinocyták proliferációjáért felelős, sejtmagban lokalizálódó protein. A p53 a tumor szupresszor gének közé tartozik, ahol a gének mutációja a sejtproliferáció gátlásának károsodásán keresztül vezet malignus transzformációhoz.

Célkitűzésünk: Elsődleges: a frakcionált Er:YAG lézer kezelés alkalmas-e az AK-ok kezelésére, összehasonlítva az ablatív kezeléssel. Másodlagos: Ki67 és p53 immunhisztokémiai markerek követése.

Módszer: A vizsgálatban 6 páciens, két szimmetrikus bőrterületéről származó, Er:YAG lézer ablatív és frakcionált beállításaival történő kezelését követően 3 héttel és 6 hónappal bőr biopsziáit használtuk fel. A klinikai megfigyelésen túlmenően, hematoxilin eozin és immunhisztokémia (Ki67, p53) festést végeztünk.

Az ablatív módszerrel kezelt területen a fénykárosodott bőrhöz képest szignifikánsan csökkent a Ki67 pozitív sejtek száma (p=0,006), továbbá a kezeletlen AK-hoz képest is csökkent a pozitív sejtek száma. A frakcionált módszerrel történt kezelést követően a fénykárosodott bőrhöz képest szignifikánsan csökkent a pozitív sejtek száma (p=0,021), a kezeletlen AK-hoz képest is csökkent a pozitív sejtek száma. 3 héttel a kezelést követően a csökkenés mértékében nem volt eltérés az ablatív és frakcionált kezelések esetén (p=0,63).

P53 vizsgálata során ablatív és a frakcionált módszerrel kezelt területeken 3 héttel a kezelést követően csökkent a pozitív sejtek száma a kezeletlen AK-hoz és a fénykárosodott bőrhöz hasonlítva.

Előzetes adataink alapján a frakcionált ablatív módszer is jó lehetőséget kínál az AK-ok kezelésében, ezáltal a malignitás prevenciójában, azonban hosszabb távú után követés szükséges a megalapozott vélemény alkotásához.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Remenyik Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szima Georgina Zita
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program