Beváltották-e a DPP-4 gátlók a gyakorlatban a hozzájuk fűzött reményeket?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Báthori Ágnes

Előadás adatai

Előadás címe: 
Beváltották-e a DPP-4 gátlók a gyakorlatban a hozzájuk fűzött reményeket?
Összefoglaló: 

Bevezetés: A Dipeptidyl peptidáz (DPP4) gátlók egy aránylag új csoportját alkotják az orális antidiabetikumoknak. A DPP4-gátlók megóvják az ún. incretin hormonokat (mint pl. a glucagon-like-peptid-1, GLP-1) a DPP4 általi gyors degradációtól. A GLP-1 vércukorszinttől függően javítja az étkezés okozta inzulin szekréciót a pancreas β-sejtjeiben, így mérsékli a hyperglykaemiát. Több nagy klinikai tanulmány szerint fő előnye e szereknek, hogy nagyon ritkán hypoglykemizálnak és nincs testsúlynövelő hatásuk, mellékhatás profiljuk kedvező.
Célkitűzés: A 2-típusú cukorbetegek DPP4-gátló szedése során a klinikai hatások vizsgálata.
Módszer: A kutatásba 53, legalább 2011. óta DPP4-gátló kezelésben részesülő 2-es típusú cukorbeteget vontunk be. A betegek 39-80 év közöttiek, monoterápiában vagy kombinációban szedik a DPP4-gátlót. A betegek labor értékeit (éhomi glükóz, HbA1C, lipidek, GFR, microalbuminuria), esetleges microvasculáris szövődményeiket, társbetegségeiket (pl. hypertonia), és egyéb gyógyszeres terápiájukat (pl. aspirin, statin, ACE-gátló) gyűjtöttük össze a DPP4-gátló szedését megelőzően, illetve a 2011-2014. közötti adatokból, és a legfrissebb eredmények alapján. Továbbá egy TSQM betegelégedettségi felmérést felhasználva 20 beteg DPP4-gátlóval kapcsolatos elégedettségét is vizsgáltuk.
Eredmények: A betegek átlag életkora 60,0 ± 8,049 év volt, a férfi: nő arány 26:27 fő. Átlagban 4,9 évig voltak DPP4-gátlóval kezeltek. 12,2 év volt az átlagosan eltelt idő a diabetes felismerése óta. A DPP4-gátló kezelés hatására a HbA1C szignifikánsan csökkent már a 2. vizitre. A 2. és 3. vizit HbA1C-értéke között már nem volt szignifikáns különbség. Azonban a 3. vizit HbA1C-értéke is szignifikánsan kisebb a DPP4-gátló kezelés előtti értéktől (1. vizit): 7,80+-1,34-ról 7,03 ± 0,86 (p=0.0001), illetve 7,80+-1,34-ról 7,13 ± 0,90-re csökkent (p=0.0001). A BMI változása nem volt szignifikáns.
Konklúzió: A DPP4-gátló a vizsgált betegcsoportban jelentősen csökkentette a HbA1C értéket, a testsúlyt nem növelte, ellentétben a szulfanilurea-csoport betegeivel. A TSQM kérdőív szerint súlyos, külső segítséget igénylő hypoglycaemia nem fordult elő a DPP4-gátlót szedők között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balogh Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere Betegségek Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Ladányi Ágnes
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program