Orvostanhallgatók életmódjának és táplálkozási szokásainak felmérése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Klinikai és elméleti epidemiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gargya Tibor

Előadás adatai

Előadás címe: 
Orvostanhallgatók életmódjának és táplálkozási szokásainak felmérése
Összefoglaló: 

Háttér: A táplálkozás és az életmód meghatározó szerepet tölt be az egészség megőrzésében, megbetegedések prevenciójában.
Célkitűzés: Felmérés olyan orvostanhallgatók körében, akik tanulmányaik során már szert tettek a betegségek megelőzéséhez szükséges táplálkozási és életmódi ismeretekre.
Módszer: Adatgyűjtés a DE Általános Orvostudományi Karán tanuló ötödéves hallgatók körében, 2014 őszén. Az anonym, internetes felületen kitöltött kérdőív három részből állt. Az elsőben a hallgató szociális helyzetére, testmagasságára, testtömegére, illetve a szülők iskolai végzettségére vonatkozó, a másodikban a táplálkozási szokásokra (ételválasztás, preferencia, gyakoriság), míg a harmadik részben az életmódra irányuló kérdések kaptak helyet.
Eredmények: A 196 (147 nő, 49 férfi; átlagéletkor: 23,5 év) hallgató válaszainak legfontosabb eredményei:
Életkörülményeit kiválónak értékeli a női hallgatók 27, a férfiak 41 %-a, megfelelőnek 70 és 50%. A szüleik között a felsőfokú végzettségűek aránya 53-61%. A normálisnak tekintett testtömeg-indexű kategóriába tartozik a női hallgatók 75, a férfiak 55%-a, míg túlsúlyos 11 és 35%, illetve elhízott 3 és 8%. Csak egészséges ételek fogyasztására a hallgatóknak 40%-a törekszik, 80%-uk reggelizik rendszeresen. Vizsgaidőszakban a férfiak inkább többet, a nők inkább kevesebbet esznek, viszont gyakrabban „nassolnak”. Táplálékkiegészítőt közel 40%-uk rendszeresen igényel. Alkoholt heti 1-3 alkalommal a nők 14, a férfiak 41%-a, kávét a hallgatók harmada naponta többször is fogyaszt, vizsgaidőszakban még ennél is gyakrabban. A válaszolók háromnegyede soha sem dohányzik. Harmaduk napi 2 órát, negyedük napi 3 órát tölt el számítógép vagy TV előtt ülve. A hallgatónők fele rendszeresen sportol, míg a férfiaknak csak 36%-a. Az értékelt paraméterek között egyéb, statisztikailag szignifikáns összefüggéseket nem találtunk.
Következtetések: A felmérésben megkérdezett orvostanhallgatók a tanulmányuk során megszerzett életmódi és táplálkozási ismereteiket saját maguknál az elvárhatónál kisebb arányban alkalmazzák. Különösen előnytelen főleg a férfiaknál a túlsúly és a kevés mozgás, előnyös az életkori átlaghoz képest alacsonyabb dohányos aránya.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Rurik Imre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program