A Notch jelátvitel eltérései PACAP KO egerek csontosodásának szabályozásában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szegeczki Vince
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pálfi Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Notch jelátvitel eltérései PACAP KO egerek csontosodásának szabályozásában
Összefoglaló: 

A PACAP (hypophysis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid) a hypothalamus által termelt 38 aminosavból álló neuropeptid, mely kimutatható az agyban és számos perifériás szövetben is. Bizonyított, hogy UMR-106 csontosodó sejtkultúrákban is pozitív hatása van, ahol neuropeptid PAC1-receptorhoz való kötődése indítja el a szignáltranszdukciót. Kutatásaink során a PACAP génhiányos egerek csontjait vizsgáltuk, melyek morfológiájában nem találtunk jelentős eltéréseket. Kíváncsiak voltunk, hogy a Notch jelátviteli útvonalak felelősek lehetnek-e a kompenzációs mechanizmusokért.
Vad típusú, és PACAP-KO egerek femurját hasonlítottuk össze, a belőlük készített metszetek von Kossa és Alizarin festésével, teljes hátsó végtagi Alizarin festéssel, valamint RT-PCR és Western blot segítségével. A festési eljárások esetében, a PACAP-KO egerek csontjaiban kevesebb kalcium mutatható ki. Ennek ellentmond az a tény, hogy a KO egerekben az alkalikus foszfatáz (ALP) enzim expressziója és aktivitása megnövekedett a vad típusúakéhoz képest. Az ALP expresszióját a PACAP jelátviteli útvonalban fontos szerepet betöltő PKA szabályozza, így az aktiváció részleges kiesése ellentétes a várható eredményekkel. Ez arra enged következtetni, hogy más jelátviteli elemek kompenzálják a PACAP szignalizáció hiányát. A Notch jelátviteli útvonalat megvizsgálva elmondhatjuk, hogy a Notch receptorok expressziója igen alacsony a KO egereknél, a hozzájuk kötődő ligandok DLL1, DLL3, DLL4, Jagged1 fehérjeexpressziója jelentősen megemelkedett. Hasonló fehérjeexpresszió emelkedést tapasztaltunk a célmolekulák esetében is, így jelentős proteinszint növekedést detektáltunk a TACE, Numb, CSL és Adam9 jelátviteli elemek esetében.
Az eredmények alapján arra következtettünk, hogy a PACAP jelátviteli út aktiválódásának hiányában olyan mechanizmus indukálódik a csontsejtekben, amely megnöveli a Notch jelátviteli útvonal aktivitását biztosítva a megfelelő csontdifferenciáció létrejöttét.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zákány Róza
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program