Buerger-kóros betegeink klinikai adatainak elemzése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bodnár Zsófia
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Flaskó Anna Orsolya

Előadás adatai

Előadás címe: 
Buerger-kóros betegeink klinikai adatainak elemzése
Összefoglaló: 

A Buerger-kór (thromboangiitis obliterans) egy, a perifériás érbetegségek közé tartozó, non-atheroscleroticus kórkép, mely a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak és vénáinak szegmentális gyulladásával jár.
A Buerger-kór prevalenciájára és incidenciájára vonatkozóan kevés adat áll rendelkezésre világszerte, éppúgy, mint Magyarországon. Ezért tűztem ki célul, hogy szisztematikusan áttekintsem a DE KK Angiológiai Tanszékén diagnosztizált és gondozott betegek előfordulási gyakoriságát és klinikai adatait. Egy betegen keresztül szeretném bemutatni a kórkép differenciáldiagnosztikai nehézségeit.
A Med-Solution rendszer segítségével retrospektív módon elemeztem a betegek kor, nem szerinti megoszlását, a dohányzási anamnézisét, a diagnózis felállításának módját, a klinikai megjelenést, angiográfia eredményét, kardiovaszkuláris betegség meglétét, CRP-, fibrinogén-, lipidparaméterek értékét, valamint az antitest pozitivitást.
2001-2014. között Angiológiai Tanszékünkön megjelent 59 Buerger-kóros beteg (38 férfi, 21 nő) adatát dolgoztam fel. A diagnózis felállításakor az átlagéletkor 39,86 év volt. 38 beteg (64,4%) anamnézisében szerepelt dohányzás. 13 betegnél (22,03%) képalkotó vizsgálat vagy szövettan alapján lett felállítva a diagnózis. Jellemző tünet a claudicatio, nyugalmi fájdalom és zsibbadás volt. Leginkább az alsó végtag volt érintett, a betegek 47,47%-ánál (28 beteg). Angiográfia 15 betegnél (25,43%) igazolt infrapoplitealis érintettséget. 19 betegnél (32,2%) szerepelt az anamnesisben kardiovascularis betegség. Emelkedett fibrinogén szint 37 betegnél (62,71%), emelkedett lipidparaméterek 21 betegnél (35,59%), emelkedett CRP szint 12 betegnél (20,34%) volt detektálható. Antitest pozitivitás 17 betegnél (28,81%) mutatkozott.
A Buerger-kór diagnózisának felállítása nem könnyű. Ha amputációra kerül sor, akkor a kötelezően elvégzett szövettan segít a diagnózis felállításában. Ha nem történik, akkor a rizikótényezőkre, a vascularis diagnosztikára, klinikai képre alapozzuk a diagnózis felállítását. Egy eset kapcsán bemutatom a Buerger-kór differenciáldiagnosztikai nehézségeit.
Kulcsszavak: Buerger-kór, Perifériás érbetegség, Differenciáldiagnosztika

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Soltész Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Belgyógyászati Angiológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program