Epesavak hatása az A2780 ovarium karcinóma sejtek metabolizmusára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ujlaki Gyula

Előadás adatai

Előadás címe: 
Epesavak hatása az A2780 ovarium karcinóma sejtek metabolizmusára
Összefoglaló: 

A rákos sejtek többségére jellemző, hogy anaerob glikolízisből - vagyis a mitokondriumban oxidatív foszforiláció lezajlása nélkül - termeli meg a működéshez szükséges energiát, továbbá fontos tulajdonságuk a csökkent mitokondriális aktivitás. A szakirodalomban ezt Warburg-hatásnak nevezik. Kutatócsoportunk a bélflóra baktériumainak metabolitjai között keres olyan molekulákat, amelyek Warburg/anti-Warburg hatásúak rákos sejtekre. Kísérleteim során az ovárium karcinóma egyik modelljén, az A2780 sejtvonalon vizsgáltam az epesavak hatását.
A kísérletek során elsődleges (kólsav - CA, kenodeoxikólsav - CDCA) és másodlagos epesavak (litokólsav - LCA, deoxikólsav - DCA, ursodeoxikólsav–UDCA) proliferációra, valamint mitokondriális membránpotenciál változására gyakorolt hatását vizsgáltam. Előbbit SRB assay-vel, a membránpotenciál változást pedig DIOC6 festéssel.
A proliferáció vizsgálata azt mutatatta, hogy a CA 1µM koncentrációban emeli a proliferációt, az LCA, DCA és UDCA pedig 300nM koncentrációban csökkenti. A továbbiakban ezekkel a koncentrációkkal kezelt A2780 sejtek mitokondriális funkcióinak vizsgálatát végeztük el. A kísérletek eredményei alapján az LCA csökkentette, az UDCA pedig emelte a membránpotenciált.
Ezek alapján feltételezhető, hogy az UDCA anti-Warburg szerként hat.
Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a bélflóra metabolitjai amelyek a keringési rendszerben eljuthatnak a daganatos szövetekhez, hatást gyakorolhatnak a tumorsejtek működésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Mikó Edit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bay Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program