A lázas, neutropéniás gyermek fertőzései és annak kezelése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szabó Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
A lázas, neutropéniás gyermek fertőzései és annak kezelése
Összefoglaló: 

A malignus betegségben szenvedő gyermek legfontosabb morbiditási és mortalitási tényezője a fertőzés. A kemoterápia-indukálta neutropéniák harmadában jelentkezik láz, amely a fertőzés első, gyakran egyetlen klinikai tünete. Bizonyított, hogy az empirikusan alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok (AB) csökkentik ezen kórkép halálozását.

Célkitűzés: A gyermek Hematológián malignus betegség miatt kemoterápiában (KT) részesült gyermekek lázas cytopéniás (LC) epizódjainak, a kórokozók és AB érzékenységük, az empirikus AB terápiák áttekintése a terápiás guideline-ok szemszögéből.

Módszerek: A MedSolution betegnyílvántartó révén, a lázlapok, a hemokultúra eredmények retrospektív elemzésével vizsgáltuk a 2010 és 2013 között előfordult LC állapotokat.

Eredmények: Lázas cytopénia a kezelés elején következett be a legtöbbször, 204 esetben (52,7%). Láz során 94 esetben (24,3%) sikerült kórokozót kimutatni. A problémás kórokozók közt több volt a Gram pozitív, S. haemolyticus és aureus 8-8 esetben, a Gram negatívok közt a K. pneumoniae 5, E. faecalis és S. maltophilia 2-2, P. aeruginosa 1 esetben tenyészett ki. 113 beteg 387 LC epizódjának empirikus kezelésére 30 esetben per os ciprofloxacin, 198 esetben (51,2%) Fortum, 32 esetben Tazocin, 26 esetben Maxipime, 11 esetben Meronem indult. A Fortum első vonalban 90/198 (45,45%) esetben volt hatásos váltás vagy kiegészítés nélkül, legnagyobb arányban a KT elején (54 eset-60%). Összességében AB váltás (43,5%), ill. kiegészítés (66,4%) leggyakrabban a Fortum mellett vált szükségessé, vagy a láz perzisztálása (101 eset), vagy kórokozó rezisztencia miatt (7 eset). A gyerekek 57,4%-a viselt centrális vénás eszközt(CVC), s a LC epizódok 50,9 %-a is emellett jelentkezett. A kórokozók 85,5 %-a CVC használatkor tenyészet ki.

Következtetés: Lázas cytopénia során a leggyakrabban alkalmazott Fortum 45%-ban volt önmagában elegendő empirikus terápiaként. Leginkább (60%) a kemoterápia elején nem volt szükség perzisztáló láz okán a Fortum váltására, kiegészítésére. A kórokozók előfordulása egyértelműen gyakoribb vénás eszköz használatakor. Eredményeink alapján, a jelenlegi ajánlások által empirikusan kevésbé javasolt Fortum a KT elején LC epizód kezelésében hatásosnak bizonyult.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szegedi István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program