A tocilizumab 6 hónapos kezelés hatásossága rheumatoid arthritiszes betegekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kruppa Teodóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A tocilizumab 6 hónapos kezelés hatásossága rheumatoid arthritiszes betegekben
Összefoglaló: 

Háttér:

A Rheumatoid Arthritis középsúlyos/súlyos formáinak terápiájában a konvencionális gyógyszerek (NSAID, Steroid, DMARD) a remisszió elérésére gyakran nem elegendőek, így ezen esetekben a biológiai terápiát részesítjük előnyben (BDMARD). Köztük is a tocilizumab, mely az IL-6 molekula elleni támadásponttal rendelkező monoklonális antitest, kiemelkedően hatásosnak bizonyult több DMARD rezisztens esetben. Hatásosságának vizsgálata máig is klinikai vizsgálatok részét képezi.

Célkitűzés:

Munkánk egy beavatkozással nem járó tanulmány részét képezte olyan betegek körében, akik tocilizumab terápiában részesülnek, és ennek a kezelésnek a hatásosságát és mellékhatásait vizsgáltuk a betegségaktivitásra nézve 6 hónapon keresztül.

Betegek és mórszer:

A vizsgálati populációt 30 beteg képezte, akik átlagéletkora 58 év, mindegyikük 18 év feletti, középsúlyos/súlyos RA-ban szenvednek és tocilizumab kezelésük a vizsgálat megkezdése előtt 8 hétnél nem régebb óta tart. A vizsgálati populáció átlagos betegségtartama 11,2 év. A tocilizumabot 8mg/ttkg adagban intravénásan adtuk, de leukopénia esetén dózisredukcióra került sor. A tanulmány indításának az időpontjában, majd havonta mért paraméterek: betegség aktivitás (DAS28), HAQ index (Health Assessment Questionnaire), Vizuális analóg skálán: betegség aktivitás; fájdalomerősség; fáradékonyság; reggeli ízületi merevség; phys VAS, LDL-C, HDL-C, TG, Chol, FVS-szám, CRP, We. A leleteket összevetve azok változásait statisztikailag elemeztük SPSS 14.0-ás verziójával.

Eredmények:

30 betegből 6 betegnél kényszerültünk kezelés megszakításra, 3-nál véglegesen, melynek oka 2 esetben hatástalanság, 1 esetben intolerancia volt. A másik 3 betegnél időlegesen kellett szüneteltetni: 1 esetben dózisredukció leukopénia miatt, 2 esetben kezelés megszakítás visszatérő lábszárfekélyek és fogtályog miatt. A maradék 24 esetből 33,3%-ban következett be lényeges, 66,7%-ban kisebb mértékű javulás az objektív betegség aktivitási skálán (DAS28). Ezzel összhangban változott a HAQ score, valamint a CRP és We értékek is. A mért LDL-C, HDL-C, és koleszterin szintekben enyhe növekedést tapasztaltunk. Többségében enyhe fokú neutropénia volt detektálható.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Váncsa Andrea
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program