Agyi perfúzió és szöveti oxigenizáció változása hasra fordítást követően koraszülöttekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bíró Bernadett

Előadás adatai

Előadás címe: 
Agyi perfúzió és szöveti oxigenizáció változása hasra fordítást követően koraszülöttekben
Összefoglaló: 

Bevezetés: Intenzív osztályon ápolt koraszülöttekben a javuló arterioalveolaris „mismatch” révén az oxigén szaturáció emelkedik hasra fordítást követően. A végtagokon mért jobb oxigén szaturáció nem feltétlenül jelent agyi perfúziós/oxigenizációs javulást. Ezen változások non-invazív mérése „Near Infrared” Spectroscoppal (NIRS) lehetséges.
Célkitűzés: A hátról hasra történő fordítást követő perfúziós és szöveti oxigenizációs változások vizsgálata az agyban és a keringés redisztribúció által eltérően érintett izomban.
Módszerek: A DEKK Koraszülött Intenzív Osztályán 15 (29,1+/-5 terhességi hét) koraszülött esetében a homlokra és combra rögzített NIRS elektródák révén a következő adatokat rögzítettük: oxihemoglobin (O2Hb), deoxihemoglobin (HHb), összhemoglobin (THb) szöveti oxigenizációs index (TOI), illetve az agyi perfúzióra utaló hemoglobin differenciát kalkuláltuk (HbD). Tíz percig hanyatt fekvő helyzetben történő regisztrálást, majd hasra fordítást követően 30 percig folytattuk a vizsgálatot, amelyet a feldolgozás során 3x10 perces szakaszokra osztottunk (A, B, C).
Eredmények: Az agyban a TOI hasra fordítást követően kis mértékben emelkedett, majd nem változott (háton:60,2, A:64,7). Az első 10 perc után a THb fokozatosan emelkedett (A=-2,7, B=-0,1, C=1,1), amelyet részben fokozódó perfúzió (HbD, A=2,4, C=3,63) magyaráz, azonban vénás pangásra utaló HHb emelkedés is észlelhető (A=-3,0, C=-1,3). Az izom esetében a TOI a fordításkor nem változik, majd kismértékben emelkedik (háton:57,1, A:57,1, C:61,5). A THb szintén emelkedik (háton:-0,18, A:6,4, C:11,54) fokozódó perfúzió miatt (HbD: háton:11,4, A:19,1, B: 26,2, C: 29,4), miközben a HHb –szemben az agynál észlelttel- csökken (háton: -5,8, A: -6,1 , B: -8,2, C: -9,1). Az agy esetében észlelt változások nem szignifikánsnak, az izom esetében az O2Hb változás (p<0,01) és a HbD emelkedés (<0,001) szignifikáns.
Konklúzió: Hasra fordítást követően az agyi keringés változásai elmaradnak az izomban észlelttől, amelyben az agyi autoreguláció szerepet játszhat. Hason fekvő helyzetben a vénás elfolyás az agyban akadályozott, amelynek klinikai jelentősége kérdéses, de a fej megfelelő pozícionálására figyelmet kell fordítani.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program