Peritoneális áttétet képző ovarium carcinomák molekuláris jellemzőinek vizsgálata sejtblokk és szöveti multiblokk technika segítségével

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
László Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Peritoneális áttétet képző ovarium carcinomák molekuláris jellemzőinek vizsgálata sejtblokk és szöveti multiblokk technika segítségével
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az ovarium carcinoma a nők hatodik leggyakoribb tumoros megbetegedése, jellegzetessége a peritoneális disszemináció és ascitesképződés.
Vizsgálni kívántuk az ovarium tumorok és az ascitesben található tumorsejtek molekuláris különbségeit, a sejtadhézió, proliferáció és differenciációban szerepet játszó néhány protein tekintetében.
Anyagok és módszerek: A DEKK Patológiai Intézet anyagában 2009-2014 között 41 sejtblokként feldolgozott, ovarium tumoros ascitest találtunk. 18 betegnél állt rendelkezésre a primer tumor mintája is, melyekből szöveti multiblokkot (TMA) készítettünk. 13 ascites minta volt multiblokk építésre alkalmas és 5 db multiblokk építésre alkalmatlan. A mutiblokkokból és a tumorsejtekben szegény sejtblokkokból készült metszeteken p53, Ki-67, EGFR, E-cadherin és β-catenin immunhisztokémiai kimutatást végeztünk.
Eredmények: A primer tumorok p53 expressziója átlagosan 45% (0-100%) volt, a Ki-67 index 24% (1-68%) és egy esetben volt EGFR pozitivitás. Az E-cadherin membrán expresszió 36% (0-91%) volt, míg a β-catenin esetében 87%-os (55-100%) membrán pozitivitás volt.
Az ascites tumorsejtek átlagos p53 festődése 32% (0-100%), a Ki-67 index 30% (4-70%) volt. 2 minta mutatott EGFR pozitivitást. Az E-cadherin átlagos expresszió 46% (0-92%), míg a β-catenin membrán expresszió 21% (0-95%) volt.
A high grade tumorok magas p53 expressziót és proliferációs indexet mutattak a low grade tumorokhoz képest (55 vs 24%, illetve 30 vs 8%), és ez a különbség az ascites esetén is kimutatható volt. Az ascitesben magasabb volt az átlagos Ki-67 index a high grade és a low grade tumoroknál is a primer tumorral szemben.
Következtetések: A primer tumor és az ascites tumorsejtjei eltérő adhéziós molekula expressziós mintázatot mutatnak: az ascites tumorsejtjei fokozott E-cadherin és csökkent β-catenin membrán festődésűek a primer tumorhoz képest, melynek a peritoneális carcinosis kialakulásában feltehetően lényegi szerepe van. 2 esetben volt az ascites tumorsejteken 3+ EGFR pozitivitás, közülük egy esetben volt a primer tumor is pozitív. A p53 expresszió és Ki-67 index korrelál a tumor grádusával, valamint az ascitesben magasabb proliferációs aktivitás észlelhető.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program