Transkatéteres aorta billentyű beültetéssel szerzett kezdeti tapasztalatok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Schvarckopf Boglárka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Transkatéteres aorta billentyű beültetéssel szerzett kezdeti tapasztalatok
Összefoglaló: 

Bevezetés: A súlyos aorta stenosis prevalenciája idős korban fokozott. A magas életkort elérő páciensek fokozott műtéti rizikójuk miatt jelentős hányada nem került szívműtétre. Ezért új terápiás lehetőséget fejlesztettek ki,a transzkatéteres aorta billentyű beültetést (TAVI), mely kiváló alternatíva.
Célkitűzések: A Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében végzett TAVI-n átesett betegek klinikai adatainak elemzése hatékonyság szempontjából, a lehetséges szövődmények felderítése és a 30 napos mortalitási arány meghatározása.
Módszerek: 2013.június-2014.december között prospektív jelleggel vizsgálatuk, 21 TAVI eredményeit. A betegek átlag életkora 80±3,8 év, férfi/nő arány:11/10 volt. A műtét előtt néhány nappal szív UH vizsgálatot végeztünk, mértük az aorta felett mérhető átlag- és csúcsgradienst, az aorta insufficiencia fokát, a bal kamra átmérőit, a falvastagságot és az EF-et. Ezen vizsgálatokat az elbocsátás napján, 1-3-6 hónap és 1 év elteltével megismételtünk. A beavatkozás előtt meghatároztuk a NYHA stádiumot, a műtét rizikót jellemző Euro score II-t és STS score-t. Rögzítettük a posztoperatív szövődmények számát és a kórházi tartózkodás időtartamát.
Eredmények: A vizsgálatban résztvevő betegek NYHA stádiuma 2,75±0,5, az Euro score II 8,9±7,16 az STS score 8,9±6,6 volt. A beavatkozás előtti aorta felett mérhető csúcs- és átlaggrádiens (76,55±31,6; 50,65±22,54 Hgmm) a beavatkozást követően (12,79±5,9; 7,45±3,37 Hgmm) csökkent, mely szignifikáns különbségnek bizonyult és a követés kapcsán nem változott. A bal kamra átmérőiben, a falvastagságában és az EF-ben szignifikáns különbség a beavatkozást követően nem volt megfigyelhető. A kórházi ápolási napok száma 15±4,5 volt. A 30 napos mortalitás 4,8% volt (1 beteg). 19%-ban (4 beteg) kellett végleges PM-t beültetni, 14%-ban alakult ki haematoma az ingvinális régióban (3 beteg),1 páciensnél volt megfigyelhető koronaria embólia, stroke nem fordult elő. 33%-ban (7 beteg) volt szükség transzfúzióra.
Következtetések: A TAVI-n átesett betegek a klinikai adatait figyelembe véve eredményesség szempontjából a nemzetközi irodalommal összhangban állnak. A biztató eredmények alapján, a jövőben egyre fiatalabb páciensek esetében is javasolható lesz ez a műtéti technika.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kertész Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Nem Önálló Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szokol Miklós
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Nem Önálló Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program