A mintamenza program hatása a közétkeztetésre és a táplálkozási szokásokra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Volosinovszki Erika

Előadás adatai

Előadás címe: 
A mintamenza program hatása a közétkeztetésre és a táplálkozási szokásokra
Összefoglaló: 

Az iskoláskorban szerzett tudás és az ekkor rögzült étkezési szokások nagymértékben hozzájárulnak a felnőttkori magatartás kialakulásához. Ezért van kiemelt szerepe az iskolában átadott ismereteknek és a nevelő hatású közétkeztetésnek. Kutatásunkban a Mintamenza Program közétkeztetésre illetve az étkezési szokásokra gyakorolt hatásának vizsgálatát tűztük ki célul.
A hajdúnánási étkezőkonyha 2013 tavaszán csatlakozott a Mintamenza Programhoz, így a változás megítéléshez a NutriComp3 tápanyagszámító programmal értékeltük a csatlakozás előtti és utáni időintervallum alapján az általános iskolásoknak összeállított 10 napos étrend tápanyag tartalmát. Ezt egészítettük ki az étkezőkonyha által étkeztetett általános iskola felsős diákjaival kitöltetett anonim kérdőíves felméréssel. Ez utóbbi során arra vonatkozóan gyűjtöttünk adatokat, hogy a Mintamenza Program szerepet játszik-e az otthoni étkezés megváltoztatásában, mennyire van beleszólása a gyerekeknek abba, hogy mi kerüljön a családi asztalra, illetve mi a véleményük a menzán kapott ételekről.
Az étlapok értékelése alapján elmondható, hogy a csatlakozást követően az ételek energia- és fehérjetartalma javult, a hozzáadott cukor értéke romlott. A zsír-, szénhidrát-, és sótartalom esetében bizonyos évszakokban javulás, másokban romlás volt megfigyelhető.
A felső tagozatosok 56%-a (n=354) töltötte ki értékelhetően a kérdőívet. Az egészséges táplálkozásról a válaszolók 60%-a az iskolában tanul, 8,5%-uk pedig a menzán gyűjtött tapasztalatokból is. A válaszadók 77,7%-a többnyire részt vesz a bevásárlásban, és 35%-uk vásárlási javaslatokat is ad. Az otthoni ételkészítés kapcsán a tanulók 37,6%-ának sokszor kikérik a véleményét. A tanulók 71,8%-a az iskolai menzán étkezik, de 63,3%-uk nem hallott a Mintamenza Programról. A kitöltők 13,3%-ának véleménye szerint az ételek minősége javult a program hatására.
Fontos lenne megvizsgálni a táplálkozási ajánlásoktól való eltérés okát az étlapok esetében. Tekintettel arra, hogy a tanulók jelentős része az iskolában szerez információkat az egészséges táplálkozásról, még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a helyes táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadására és a szokások rögzítésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bíró Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet, Egészségfejlesztési Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program