A szervezet jódellátottságának vizsgálata a szérum thyreoglobulin szint és a vizelet jódürítés alapján terhesekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pázmány Piroska

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szervezet jódellátottságának vizsgálata a szérum thyreoglobulin szint és a vizelet jódürítés alapján terhesekben
Összefoglaló: 

Terhesség alatt az anya megfelelő jódellátottsága biztosítja a magzat optimális fejlődéséhez szükséges pajzsmirigyhormon szintet, ezért a terhesek jódellátottsága egy adott földrajzi területen népegészségügyi kérdés. A hormon vizsgálatok nem alkalmasak az enyhe jódhiány kimutatására. Adott populációban a jódellátottság megállapításának általánosan elfogadott módszere a vizelet jódkoncentrációjának meghatározása, melynek értéke az aktuális jódbevitel függvényében napi szintű ingadozást mutat. Számos vizsgálat számolt be arról, hogy a szérumban mérhető tireoglobulin (Tg) szint összefügg a jódhiány mértékével, mely a vizelet jódürítéssel ellentétben a szervezet hosszabb távú jódellátottságáról nyújt információt. Terhességben ilyen vizsgálat nem történt.
Célunk hazai, enyhén jódhiányos területen élő terhes populáció jódellátottságának felmérése volt vizelet jód ürítés alapján, és annak eldöntése, hogy a szérum Tg szint mérés alkalmas-e populációs szintű következtetés levonására. 189 terhes nőt vizsgáltunk terhességük 16-18. hetében. A jódbeviteli és dohányzási szokásaikra irányuló kérdőíves felmérés mellett meghatároztuk a vizelet jód koncentrációt, a kreatininre normalizált vizelet jód ürítést, valamint a szérum szabad thyroxin, trijódtironin, thyroidea stimuláló hormon, Tg és Tg ellenes autoantitest (aTg) szinteket.
A vizsgált populáció vizelet jód koncentrációjának medián értéke 162 µg/l, mely a WHO kritériumrendszere alapján (>150 µg/l) megfelelő jódellátottságot tükröz. Az aTg pozitív minták kizárása után 164 esetben értékeltük a Tg szintet, melynek medián értéke 14,2 µg/l, optimális jódellátottságot jelez (megfelelő ha <20 µg/l). A szérum Tg szint a vizelet jódkoncentrációjával nem, de ennek kreatininre normalizált értékével szignifikáns negatív összefüggést mutatott (r=-0,165, p<0.05). A jódbevitel mértéke szignifikánsan befolyásolta mindkét vizsgált marker szintjét. A dohányzás jódanyagcserére gyakorolt ismert kedvezőtlen hatása viszont csak a szérum Tg szint emelkedésében nyilvánult meg.
A vizsgált populációban jódhiány nem igazolódott. A szérum Tg szint meghatározása alkalmas lehet a terhesség alatti jódellátottság monitorozására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy V. Endre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Endokrinológia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program