A CB1 kannabinoid receptor hiányának hatása az egerek izomerejére in vivo és in vitro körülmények között

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nádró Bíborka

Előadás adatai

Előadás címe: 
A CB1 kannabinoid receptor hiányának hatása az egerek izomerejére in vivo és in vitro körülmények között
Összefoglaló: 

A CB1 kannabinoid receptort (CB1R) – mely az idegrendszerben kifejeződve a marihuána pszichoaktív hatásáért felelős – az utóbbi években fedezték fel vázizmon is, azonban az itt betöltött funkciójáról még kevés adat áll rendelkezésünkre. A CB1 agonisták és antagonisták fájdalomcsillapítóként ill. fogyókúrás szerként történő hasznosítására sokan törekszenek a már ismert mellékhatásaik (izomgyengeség, öngyilkossági hajlam, stb.) ellenére is. Béka izmon már leírták, hogy ezen anyagok befolyásolják az izom összehúzódását, arról azonban még semmilyen információval nem rendelkezünk, hogy a CB1 receptornak az emlős vázizom kontrakciójának szabályozásában is van-e szerepe.

Munkánk során a CB1R izommunkában betöltött szerepét vizsgáltuk. Vad típusú és CB1-KO egerek futásteljesítményét futtatómalmos vizsgálatokkal, in vivo körülmények között mérhető izomerejét függeszkedési teszttel és grip-teszttel, in vitro izomerejét pedig izolált extensor digitorum longus (EDL) izmaikon végzett izometrikus erőméréssel hasonlítottuk össze, valamint a CB1 agonista kezelések izolált izmokra kifejtett hatását is vizsgáltuk.

A CB1-KO egerek átlagos (6,6±1,3 vs. 12,9±0,7 m/perc) és maximális sebessége (13,7±2,6 vs. 23,3±1,1 m/perc), valamint az általuk megtett út (2,6±0,8 vs. 6,8±0,5 km/nap) szignifikánsan kevesebb volt a vad típusú társaikhoz képest. A grip-tesztben (327±42 vs. 489±17 mN) és a függeszkedési tesztben (84±42 vs. 437±88 s) ugyancsak gyengébben teljesítettek a kontroll egereknél. Az izolált EDL izmaikon mért erejük azonban nem különbözött lényegesen a kontrolltól, és a CB1 agonista WIN55,212 kezelés sem befolyásolta ezt.

Eredményeink alapján a CB1-KO egerek gyengébb izomteljesítményében valószínűleg inkább a CB1R hiányának központi idegrendszeri, motivációs okai játszhatnak szerepet, mint a receptor hiányának a vázizmon kifejtett közvetlen hatása. Eredményeink hozzájárulhatnak a CB1 agonista és antagonista gyógyszerek izmon tapasztalható mellékhatásainak megismeréséhez.

A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program” keretei között valósult meg.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Oláh Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program