" Borászkodunk" vizsgálati körülmények és paraméterek optimalizálása a borok relaxációs idejének mérése során, kalibrációs lehetőségek.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kövessy Pál

Előadás adatai

Előadás címe: 
" Borászkodunk" vizsgálati körülmények és paraméterek optimalizálása a borok relaxációs idejének mérése során, kalibrációs lehetőségek.
Összefoglaló: 

Az EFNMR (Earth's Field Nuclear Magnetic Resonance) – a Föld mágneses terén működő MR készülék. Az azonos protonszámú és különböző nukleonszámú atomok, mint pl.: a szabad vízmolekulák is mágneses momentummal jellemezhetőek. RF pulzus hatására T1 és T2 relaxációs görbével írható le a gerjesztett protonok alap állapotba való visszatérése.
Az összetett kémiai összetételű anyagok különböző relaxometriás értékekkel jellemezhetőek, ezek elemzése alapvető információkkal szolgál az élő rendszerek megismerésében.
Célunk volt a borok T1-T2 mérésénél a boros üvegek hatásának vizsgálata, relaxációs térképek elkészítése, továbbá a borokban lévő: savak, alkohol, cukortartalom
mennyiségi függésének elemzése.

Víz T1 és T2 relaxációs mérése történt műanyag palackban valamint a boroknál használt- színtelen és zöld üvegekben is. Egy-egy bor T1, T2 relaxációs mérése is megtörtént eredeti üvegükben, majd műanyagpalackokban is. Továbbá T2 relaxometriás térképet készítettünk, pixelszinten próbáltuk megállapítania az üveg és a folyadék relaxációs görbéit. A borokban lévő: alkohol, cukor, borkősav, almasav és citromsav-ból koncentrációs sort készítettünk, s a T1 és T2 relaxációs idők függvényében elemeztük.

A T1-T2 görbék minimális eltérést mutattak a különböző üvegek esetén - az üveg anyaga kevésbé volt zavaró hatású.
A relaxometriás térképeket a Föld mágneses terén a Prospa szoftverrel készítettük. A relaxometriás térképek esetén minden egyes pixelhez hozzárendelhető egy relaxációs görbe, az üveghez közelítve a T2 relaxációs idők alacsonyabbak bizonyulnak ami a folyadék-üveg határán kialakult artefaktnak, illetve a rossz felbontásnak köszönhető.

A borok relaxációs idejének mérése során felmerülő hatásokat elemeztük, miszerint az üveg anyagának zavaró hatása a mérés során elhanyagolható. Nagyobb gondot okozott a képalkotás során a hálózati 50 Hz-en megjelenő pulzus, mely megoldására a mérési tartományt neodínium mágnesekkel toltuk el. Továbbá levonható a következtetés mi szerint a borok relaxációs idejét befolyásolja a sav, alkohol és cukortartalmuk is. Eredményeink segítenek az élő rendszerek alacsony térerőn mutatott relaxometriás tulajdonságainak feltárásában és értelmezésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Berényi Ervin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Béres Mónika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program