Deréktáji fájdalom súlyfürdőt tartalmazó komplex fizioterápiás kezelése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Király Edit

Előadás adatai

Előadás címe: 
Deréktáji fájdalom súlyfürdőt tartalmazó komplex fizioterápiás kezelése
Összefoglaló: 

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. Általában a lumbalis gerinc teherbíró képessége és a rá háruló terhelés közötti egyensúly megbomlására vezethető vissza, így a terápiában többek között a gerincet tehermentesítő kezelést, súlyfürdőt alkalmaznak. A Debreceni Gyógyfürdőben végzett vizsgálatok során azokat a körülményeket kerestük, melyek mellett a leghatékonyabb a súlyfürdőt tartalmazó komplex fizioterápiás kezelés.
A betegek funkcionális korlátozottságát Oswestry Disability Indexszel, a derékfájdalom mértékét vizuális analóg skálán mértük, a lumbalis gerinc flexiója (Schober-index) és lateralflexiója került még felmérésre a kúra előtt és az utolsó kezelés után. A kúra 10 alkalomból állt, mindenkinél tartalmazott súly- és medencefürdőt, valamint egyéb fizioterápiás kezelések (subaqualis torna, gyógytorna, gyógymasszázs, tangentor, diadinamikus áram-, ultrahang- és TENS-kezelés) változó kombinációját. A vizsgálatban 22 beteg vett részt, átlagéletkoruk 49±11,9 év volt.
Minden paraméterben szignifikáns javulást kaptunk. Azok a betegek, akik rendszeresen végeztek valamilyen fizikai aktivitást (11 fő), akik nem jártak minden nap kezelésre (6 fő), valamint azok, akik a súlyfürdő során plusz súlyt kaptak (12 fő) nagyobb mértékű javulást mutattak. A súlyosabb állapotú betegeknél, akik ízületi merevségről (12 fő) vagy alsó végtagba sugárzó fájdalomról (15 fő) számoltak be, nagyobb változást lehetett elérni. A gerinc mobilizálhatóságát mutató Schober-index a testtömegindexszel (BMI) statisztikailag szignifikáns korrelációt mutatott.
Eredményeink azt mutatják, hogy a terápia és fizikai aktivitás hatásai összeadódnak. Azoknál, akik minden nap kaptak kezelést, nagyobb eséllyel alakult ki „fürdőreakció”, ami átmeneti állapotrosszabbodást jelent. A többlet súly jobban nyújtja a gerincet, így hatékonyabbá teszi a terápiát. Leghatékonyabbnak tehát azon betegek esetében bizonyult a súlyfürdőt tartalmazó komplex terápia, akik sportolnak, nem járnak minden nap kezelésre, plusz súllyal veszik igénybe a súlyfürdőt, súlyosabb tünetekkel jelentkeznek, valamint alacsonyabb a testtömegindexük.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Cseri Julianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program