A korai magömlés prevalenciája urológiai szakrendelés betegei között

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Viktória

Előadás adatai

Előadás címe: 
A korai magömlés prevalenciája urológiai szakrendelés betegei között
Összefoglaló: 

Célkitűzés
A férfiak egyik leggyakoribb szexuális zavara a korai magömlés (ejaculatio praecox). Prevalenciája a nemzetközi irodalom adatai szerint 20-30%. A következményei lehetnek szorongás, frusztráció és/vagy a nemi együttlét kerülése, mely a partnerkapcsolatot is befolyásolja. Célunk a korai magömlés prevalenciájának és súlyosságának felmérése volt anonim kérdőív segítségével urológiai szakrendelésen megjelenő betegek között.
Betegek és módszer
Vizsgálatunkban urológiai szakrendelésen megjelenő betegek bevonásával a „Premature Ejaculation Diagnostic Tool” (PEDT) kérdőív kitöltetése mellett adatokat gyűjtöttünk az életkorról, a testtömeg indexről, a kísérőbetegségekről. Rákérdeztünk a betegségről történő konzultáció igényére is. A kategorikus változókat Khi négyzet, illetve Fisher egzakt próba segítségével, a folyamatos változókat multiparaméteres lineáris regresszióval elemeztük.
Eredmények
Egy hónap leforgása alatt 140 (15 és 79 év közötti) páciens töltötte ki értékelhetően a kérdőívet. A vizsgált teljes populációban a korai magömlés prevalenciája 30%, az egyes korcsoportokban 22% (15-39 év); 37% (40-64 év); 21% (65-79 év) volt; a korcsoportok közötti különbség a megbízhatósági tartományok alapján nem volt szignifikáns. Az életkor, a testtömeg index, illetve a cukorbetegség jelenléte nem növelte az ejaculatio praecox valószínűségét. Azonban azon pácienseknél, akik igényelték volna a tünetről történő konzultációt, szignifikánsan magasabb volt a korai magömléssel bíró férfiak aránya (p<0,001).
Megbeszélés
A korai magömlés miatt kezelt férfiak száma messze elmarad az ejaculatio praecoxban ténylegesen szenvedők arányától. A vizsgálatunkban mért prevalencia hasonló a nemzetközi irodalomban talált adatokhoz. A diagnosztizált és a kezelt betegek száma közötti diszkrepancia egyrészt a betegek szégyenérzetével, másrészt az urológiai szakrendelések túlterheltségével magyarázható. Pedig a korai magömlés nemcsak a beteg, hanem a partner életminőségét is jelentős mértékben rontja, így diagnózisa, illetve kezelése társadalmi jelentőségű.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kiss Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program