Egészségmagatartás a Népegészségügyi Karon 2014-ben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Szekunder prevenció (családorvoslás, preventív medicina)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Káplár Edina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Egészségmagatartás a Népegészségügyi Karon 2014-ben
Összefoglaló: 

Háttér: Az egészségmagatartás magába foglalja mindazon viselkedési mintákat, cselekvéseket, szokásokat, melyek hozzájárulnak vagy hozzájárulhatnak az egyén egészségének megóvásához, megromlásához vagy annak javításához. A vezető halálokok következtében történő halálozások nagy hányadát az egyéni magatartás okozza, ugyanakkor e viselkedési tényezők megváltoztathatóak. A viselkedési szokások kialakulásában döntő szerepe van a családnak, és a következetességnek. A rendszeres testmozgás fontos részét képezi a helyes egészségmagatartásnak.
Célkitűzés: Összefüggést kerestünk az egészségügyi szakmaválasztás és a feltételezhető egészségtudatosságot jelentő rendszeres testmozgás között, vizsgálva azt is, hogy a családnak milyen szerepe lehet az egészséges életmódra való törekvésben.
Módszer: A vizsgálat módszere egy anonim, 15 kérdésből összeállított kérdőív, melyet a Google Drive rendszeren keresztül töltettünk ki online, így nyomon követhető volt a napi válaszadók száma. Vizsgálatunk célszemélyei a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar nappali tagozatos népegészségügyi ellenőr és gyógytornász hallgatói voltak. A tanulókat egy közösségi oldalon, az évfolyamok által létrehozott saját csoportjukon keresztül kerestük fel és a kérdőív is onnan vált elérhetővé. Teljeskörűen értékelhető válaszokat a két szak négy évfolyamán, 230 főtől kaptunk, megoszlásuk 206 nő (89,6 %) és 24 férfi (10,4%).
Eredmények: Eredményeink szerint a Népegészségügyi Kar vizsgált hallgatói közül összesen 112 fő (48,7 %) végez heti vagy napi rendszerességgel valamilyen testmozgást, míg 95 fő (41,3 %) csak rendszertelenül, 23 fő (10 %) pedig egyáltalán nem sportol. A válaszadók közül 130 fő (56,5 %) családjából senki nem sportol, így a sportolási szokásaikra ennek nem volt hatása.
Következtetések: Az egészségmagatartás fontos része a rendszeres testmozgás és erre a népegészségügyi szakemberek képzésében résztvevőknek is nagyobb figyelmet és több időt kell fordítaniuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Rurik Imre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program