Anti-Warburg hatás vizsgálata MCF-7 emlőcarcinoma sejteken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Biokémia,kísérletes onkológia, jelátvitel
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Brigitta

Előadás adatai

Előadás címe: 
Anti-Warburg hatás vizsgálata MCF-7 emlőcarcinoma sejteken
Összefoglaló: 

A tumorsejtekre jellemző a Warburg-hatás: a glikolízis és a mitokondriális oxidáció szétkapcsol, a mitokondriumok a gyors növekedéshez szükséges anyagokat állítanak elő, a glikolízis pedig fokozódik, hogy biztosítsa az elegendő ATP-t a magasabb energiaigényekhez. A pentóz-foszfát shunt aktivitása megnő.
Kísérleteink során MCF-7 emlőcarcinoma sejteket 5-aminoimidazole-4-carboxamide-1-β-D-ribofuranoside-dal (AICAR), methotrexate-tal (MTX), illetve ezek kombinációival kezeltünk, majd tanulmányoztuk a kifejtett hatásukat 1 és 6 nap elteltével. Az AICAR egy AMP-analóg, képes az AMP aktivált protein kináz (AMPK) aktiválására, amely emiatt a mitokondriális biogenezist fokozva anti-Warburg hatású anyagként viselkedik. A MTX egy folát-analóg, amely gátolja a purinbázisok szintézisét, ezáltal a nukleotid-szintézist is. Együtt alkalmazva őket szintetikus letalitás tapasztalható, AICAR és MTX kombinált felhasználásával anti-Warburg hatáson keresztül lelassíthatjuk a sejtciklust. Ennek bizonyítására végeztük a következő kísérleteket.
RT-qPR-ral (quantitative reverse transcription polymerase chain reaction) vizsgáltuk a terminális oxidáció és a citrátkör effektorainak ill. regulátorainak – IDH2, ATP5g1, fumaráz, ACO2, PGC1α, PGC1β, FOXO1 –, valamint a pentóz-foszfát shunt effektorainak – PFKFB3, G6PD, TALDO1 – génexpressziós változásait. AICAR és MTX együttes hatására az expressziójuk növekedett, azonban, míg a terminalis oxidáció és TCA-ciklus effektorainak, regulátorainak expressziója 6 nap elteltével tovább fokozódott, a pentóz-foszfát shunt effektorainak expressziója csökkenést mutatott.
A sejtciklust propidium-jodid festéssel vizsgáltuk. Azt tapasztaltuk, hogy az S fázisban lévő sejtek száma jelentősen lecsökkent, míg a G2 fázisban, és még inkább a G1 fázisban lévő sejtek száma növekedett. A sejtciklus megállt a G1/S, ill. a G2/M átmenetekben, a sejtciklus hossza valószínűleg megnőtt.
Transzfekciót is végeztünk, shPGC1α, shPGC1β, shFOXO1 konstruktok felhasználásával. Azt tapasztaltuk, hogy a három fehérje bármelyikének a depléciója csökkenti az AICAR és MTX hatását.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bay Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Fodor Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program