A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán végzett laparoszkópos méheltávolítások eredményeinek elemzése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kövendy Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán végzett laparoszkópos méheltávolítások eredményeinek elemzése
Összefoglaló: 

Bevezetés: A méheltávolítás módszerei között egy újabb lehetőség a laparoszkópos hysterectomia. Irodalmi adatok alapján a méheltávolítás ezen típusa biztonságosabb, a betegek rövidebb hospitalizációt igényelnek és a műtét során a vérvesztés kisebb mértékű. Célunk volt a klinikánkon végzett laparoszkópos hysterectomiák eredményeinek elemzése.

Betegek és módszerek: A DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 2013 októberétől 2014 decemberéig végzett hasi és laparoszkópos méheltávolítások adatait dolgoztuk fel retrospektíve. Elemeztük a betegek korát, a műtétek indikációs körét, a műtét alatti vérveszteséget és a hospitalizáció időtartamát.

Eredmények: A beválogatási kritériumaink alapján ezen időszak alatt 75 hasi és 17 laparoszkópos méheltávolítást végeztünk. A betegek átlagos életkora 49,8 és 49 év volt. A műtétek indikációs körét mindkét esetben első sorban a myomás méh képezte. Szignifikáns eltérést a hospitalizáció időtartamában találtunk, a műtét alatti vérveszteségben nem.

Következtetés: A rendelkezésre álló szakirodalmi adatok és saját eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a laparoszkópos méheltávolítás a hasi méheltávolítással összevethető biztonságú, nem jár több vérveszteséggel műtét alatt. Előnyeihez sorolhatjuk még a betegek rövidebb hopitalizációját és gyorsabb felépülését. A műtét magas szintű technikai felszereltséget és laparoszkópiában jártas szakembereket igényel.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lampé Rudolf
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program