A kaszpáz-9 szerepe nekroptózisban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
A kaszpáz-9 szerepe nekroptózisban
Összefoglaló: 

Régóta ismert, hogy a sejtproliferáció és a sejthalál szabályozása, egyensúlyban tartása minden soksejtű élőlény számára létfontosságú. Az alternatív sejthalál útvonalak megismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap olyan kórképek kezelésében, amikor a célsejtekben az apoptózis programja gátolt, mint például egyes fertőzéseket követően, vagy bizonyos tumorok kialakulásakor. A nekroptózis egy meghatározott program szerint lejátszódó, aktív sejthalálforma. A jelenlegi adatok szerint egyfajta tartalék útvonalként szolgál, mely csak akkor aktiválódhat, ha a sejthalálreceptor-mediált apoptózis gátolt vagy hiányzik. A mitokondriális apoptózis és a nekroptózis egymásra hatása azonban egyelőre egyáltalán nem vizsgált terület. Munkánk során a mitokondriális apoptózis iniciátor kaszpázának, a kaszpáz-9-nek a szerepét vizsgáltuk a nekroptózis jelátvitelében.
Ennek bizonyítására számos módosított sejtvonalat használtunk fel (emberi és egér eredetűeket egyaránt), melyeket nekroptotikus stimulusnak vetettünk alá. Bizonyítottuk, hogy IAP antagonista, kaszpázgátló és bármely sejthalál ligandum (FasL/ TNF/ Trail) adásával nekroptózis indukálható a humán Jurkat sejtvonalon, míg ugyanez a kaszpáz-9 negatív párján nem volt megfigyelhető. A kaszpáz-9 retranszfekciójával sikerült visszaállítanunk a kaszpáz-9 deficiens sejtek nekroptózis érzékenységet. Kimutattuk továbbá, hogy FasL/ TNF, valamint IAP antagonista, és kaszpázgátló kombinációja nekroptózist indukált egér MEF sejteken, míg ez a hatás a kaszpáz-9 negatív MEF sejtvonalon elmaradt. Immunprecipitáció segítségével vizsgáltuk, hogy a jelátvitel mely elemét szabályozhatja a kaszpáz-9. Kísérleteink eredményeként megállapítható, hogy a kaszpáz-9 a nekroptózis kezdeti jelátvitelét nem befolyásolja, mivel a RIP1 és a RIP3 sikeresen kapcsolódott kaszpáz-9 jelenlétében és hiányában is. A jelátvitel későbbi lépései azonban kaszpáz-9 függőnek bizonyultak, mivel kaszpáz-9 negatív sejtekben a RIP3/ MLKL asszociáció és az MLKL foszforilálódása sem volt megfigyelhető.
Eredményeink igazolják a kaszpáz-9 esszenciális szerepét a nekroptózis jelátvitelében, mely enzimaktivitás hiányában feladatát valószínűleg adapter fehérjeként töltheti be.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Koncz Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Immunológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program