"Borászkodunk" borok relaxációs idejének mérése a Föld mágneses terén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szabová Kitty

Előadás adatai

Előadás címe: 
"Borászkodunk" borok relaxációs idejének mérése a Föld mágneses terén
Összefoglaló: 

A bor a szőlő erjesztésével készült alkoholos ital, hazánk nemzeti jelképeinek egyike.
A borokat – nemcsak mint élvezeti cikként tartjuk számon, előtérbe kerül élettani hatása miatt is. A borok kémiai összetételét tekintve, található benne: alkohol, cukor, savak, glicerin, víz, csersav és tannin. A borok savtartalmát a borkősav, almasav, citromsav, ecetsav befolyásolja. Az összetett kémiai összetételű anyagok különböző relaxometriás értékekkel jellemezhetőek, ezek megértése és elemzése alapvető információkkal szolgál az élő rendszerek megismerése terén az alacsony mágneses térerőn történő biológiai vizsgálatok esetében is.

Célunk volt a borok T1 és T2 relaxációs idejének mérése a Föld mágneses terén.
Feltételeztük, hogy az egyes borfajták különböző relaxációs értékekkel bírnak, melyek
összefüggésbe hozhatóak a kémiai összetétellel.

Vizsgálatunkban a Föld mágneses terén mérő MR készüléket használtuk. Fél év alatt 30 üveg bort sikerült mérés alá vetnünk. T1 és T2 relaxációs mérések történtek. Minden egyes bor esetén 5 mérés készült, mely eredményekből mediánt számoltunk. A borfajták (fehér - rosé- vörös) csoportjaiból F-próba számolása után Mann Whitney U tesztet végeztünk. Az irodalom szerint a borokban lévő, idővel növekvő ecetsavból - hígítási sort készítettünk, a T1-T2 relaxációs görbéket a savkoncentráció változásával próbáltunk összevetni.

A vizsgált csoportok a F próba szerint varianciájukban nem tértek el. A Mann Whitney U teszt eredményeként szignifikáns különbséget a fehér – rosé borok összehasonlításában tapasztaltunk (p < 0,05). A vizsgált ecetsav hígítási sor esetén egyenes arányosság figyelhető meg az oldatokban lévő ecetsav és a T1,T2 relaxációs idők növekedése között.

A különböző borfajták relaxációs idejének mérése a Föld mágneses terén informatív eredménnyel bír, a T1 és T2 relaxációs idejüket tekintve a csoportanalízis szempontjából különbségeket találtunk. A relaxációs időben való különbségeket befolyásolja a borokban lévő ecetsav tartalom mennyisége, mi szerint az ecetesedés a T1 és T2 relációs idők növekedését okozza.
Eredményeink segítenek az élő rendszerek alacsony térerőn mutatott relaxometriás tulajdonságainak feltárásában és értelmezésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Berényi Ervin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Béres M.
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program