Az interleukin-6 gén -572 G/C polimorfizmusának szerepe a Sjögren-szindróma patomechanizmusában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Vig Ildikó
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Birinyi Zsófia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az interleukin-6 gén -572 G/C polimorfizmusának szerepe a Sjögren-szindróma patomechanizmusában
Összefoglaló: 

A Sjögren-szindróma egy poligénes, multifaktoriális, szisztémás autoimmun betegség. Az autoimmun gyulladásos folyamat következtében a könny-, a nyál- és egyéb exokrin mirigyek működése károsodik, ezért a váladékot termelő képességük csökken. A betegség hátterében genetikai, környezeti és hormonális okok állnak, de a pontos etiológiája nem ismert, valamint az irodalmi adatok is hiányosak. A Sjögren-szindrómás betegekben az IL-6 gén emelkedett expressziót mutat, ezért felmerült a gyanú, hogy ennek a génnek a polimorfizmusa asszociálhat a betegséggel.
Munkánk célja az volt, hogy a Sjögren-szindrómás betegek IL-6 génjének -572 G/C polimorfizmusát vizsgáljuk, a genotípusok ismeretében meghatározzuk azok megoszlását, valamint a G-C allél gyakoriságát mind az egészséges kontroll, mind a beteg csoport esetében.
A kapott eredményekből következtetéseket vontunk le arra vonatkozóan, hogy a -572 G/C polimorfizmus érintett-e a betegség patomechanizmusában. 53 beteg és 48 kontroll minta esetében határoztuk meg a polimorfizmus genotípusát PCR-RFLP módszerrel. A kapott genotípusokat SPSS 20.0 statisztikai programmal dolgoztuk fel.
Megállapítottuk, hogy sem a genotípus megoszlások, sem az allélgyakoriságok nem mutatnak szignifikáns különbséget a beteg és a kontroll csoport között. Statisztikai elemzéseinket kibővítettük ugyanezen betegek és kontroll személyek -174 G/C polimorfizmusának genotípus eredményeinek bevonásával. A betegek és a kontroll személyek genotípusából haplotípusokat állítottunk fel. A fent említett eredményeinkhez hasonlóan a haplotípus megoszlások sem mutattak szignifikáns különbséget a két vizsgált csoportot összevetve.
Arra a következtetésre jutottunk, hogy az IL-6 gén -572 G/C polimorfizmusa nem áll kapcsolatban a Sjögren-szindróma kialakulásával.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Gálné Dr. Miklós Ida
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DE TTK Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zilahi Erika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program