Endothel diszfunkció és artériás stiffness paraméterek követéses vizsgálata primer antifoszfolipid szindrómában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bánhegyi Viktor

Előadás adatai

Előadás címe: 
Endothel diszfunkció és artériás stiffness paraméterek követéses vizsgálata primer antifoszfolipid szindrómában
Összefoglaló: 

Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy foszfolipid/protein kofaktorok elleni autoantitestek által közvetített, autoimmun thrombophil állapot, melyet klinikailag artériás és/vagy vénás thromboemboliás események, akcelerált atherosclerosis valamint ismételt vetélések jellemeznek. Különösen fontos ezen kórképben a subklinikai atherosclerosis kimutatása, melynek legkorábbi jele az endothel diszfunkció. A progresszió megítélésében továbbá kiemelt szerepe van a carotis intima-media vastagság (cIMT) változásának, és az érfali merevséget (stiffness) jellemző paramétereknek is.

Munkánk célja, hogy APS-es betegeink 10 éves longitudinális követéses vizsgálatában (2005-2015) felmérjük hogyan változott az endothel funkció (FMD), stiffness paraméterek, a cIMT, a betegek autoantitest profilja és lipid paraméterei. Továbbá összefüggéseket kerestünk, hogy ezen változások, milyen kapcsolatban állnak a klinikai kimenetellel.

Betegcsoportunk 28 főből állt (15 nő, 13 férfi), átlagéletkoruk 58,46 év. Az endothel diszfunkció meghatározása áramlás mediált tágulékonyság mérésével (FMD) történik. A cIMT mérését ultrahang segítségével végeztük el. A stiffness paraméterek meghatározása arteriograffal történt. Meghatároztuk a P-selectin és vWF szintet, a lipid és az autoantitest profilt (LA, aß2GPI IgG, IgM, IgA, aCL IgG, IgM, IgA).

A közel 10 éves követés során azon betegeinknél, akiknél nem fordult elő thrombotikus esemény – az endothel funkció javulását észleltük (p=0,009). A követéses időszakban thrombotikus eseményt elszenvedő betegeinknél nem változott az FMD. A vizsgált periódusban jobb endothel funkcióhoz alacsonyabb cIMT-t mértünk (R=-0,767,p=0,006). Megállapítottuk, hogy azon betegeinknél, akiknél a vizsgálat kezdetekor magas vWF szintet mértünk, szignifikánsan (p=0,05) gyakrabban következett be állapot rosszabbodás. A fokozott érfali merevség az emelkedett össz koleszterin szinttel mutatott összefüggést (R=0,549, p=0,012).

Összefoglalva elmondható, hogy az endothel funkció egy olyan biológiai eltérés, ami prediktív értékkel bírt egy későbbi thrombotikus esemény kialakulására. Ezzel szemben az antitest profil és a stiffness paraméterek nem korreláltak a klinikai kimenetellel.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Soltész Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Belgyógyászati Angiológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program