Csontrögzítésű hallókészülék-implantációval (BAHA) elért hallásrehabilitációs eredmények elemzése.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Dávid

Előadás adatai

Előadás címe: 
Csontrögzítésű hallókészülék-implantációval (BAHA) elért hallásrehabilitációs eredmények elemzése.
Összefoglaló: 

Háttér és cél:
A halláscsökkenés hagyományos hallókészülékkel történő javítása nem minden esetben lehetséges. Csontvezetéses külső hallókészülék és fejlesztése már túlhaladott technika. Krónikus középfülgyulladás, tartósan váladékozó fül, többször operált fül, egyoldali vezetéses halláscsökkenés esetén csak a csontvezetés javításával oldható meg a hallás rehabilitációja.
Unilaterális vagy bilaterális konduktív illetve kevert halláskárosodás esetén a nemzetközi indikációs kritériumoknak megfelelően elsők között nyílt lehetőség hazánkban, a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján csontrögzítésű fejbőrt nem penetráló koponyacsontba ültethető hallókészülékek (BAHA) alkalmazására. Az általunk alkalmazott BAHA Attract 4 (Cochlear) rendszerrel társadalombiztosítás által teljes mértékben támogatott hallásrehabilitáció első műtéti audiológiai és hallásnyereségben elért eredményeit kívántuk áttekinteni.
Módszerek és eredmények:
A 2014 július és október között BAHA Attract 4 hallókészülék implantációban részesült 5 beteg (férfi-nő: 3-2). A műtéti technika objektív jellemzői közül a implantátum pozicionálására jellemző hallójárattól történő rögzítési távolságokat, a külső processzor egység működését és computeres beállítási lehetőséget befolyásoló bőrvastagságot és a műtéti időt elemeztük. A műtét előtt és után küszöbaudiometriás, csont-légköz, beszédaudiometriás és szabadhangteres vizsgálatokat végeztünk. A külső processzor beállítása és bekapcsolása utáni csont-légköz csökkenését, záródását és szabadhangteres beszédaudiometriás vizsgálatokkal, már 60dB mellett a 0 diszkriminációs veszteséget detektáltunk.
Következtetés:
A csontrögzítésű-csontba építhető hallókészülék implantáció fejbőrt nem penetráló típusa a legújabb lehetőség a jelentős számban előforduló konduktív típusú halláscsökkenésben szenvedő és külső hallókészülékkel nem javítható halláscsökkenésben szenvedő betegek hallásrehabilitációjában. Vizsgálataink igen jelentős kvantitatív és a mindennapokat is megkönnyítő szubjektív hallásjavulást mutattak. A csúcstechnikát képviselő készülék implantációját a teljes körű társadalombiztosítási finanszírozottság miatt a jövőben sikeresen lehet alkalmazni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program