Neurológiai betegek egyensúly és koordináció fejlesztése Gravity Trainer alkalmazásával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szabó Mónika

Előadás adatai

Előadás címe: 
Neurológiai betegek egyensúly és koordináció fejlesztése Gravity Trainer alkalmazásával
Összefoglaló: 

A mozgásszabályozás, az egyensúly fenntartása, a harmonikus, koordinált mozgás bonyolult folyamatok láncolatán keresztül tud megvalósulni. Ha a mozgást szabályozó rendszer bármely része zavart szenved, az kihatással lesz az egyén mozgásmintájára, egyensúlyi és koordinációs képességeire. A neurológiai betegségek által kiváltott mozgászavarból adódó elesések és sérülések megelőzése céljából nagyon fontos a betegek egyensúlyi és koordinációs képességeinek fejlesztése, javítása. A Gravity Trainer egy új, jelenleg még kevésbé elterjedt felfüggesztéses eszköz, melyet Magyarországon gyártanak.

Célunk volt megvizsgálni, hogy Gravity Trainer alkalmazásával a neurológiai betegségben szenvedő betegek koordináció- és egyensúlyfejlesztése eredményesebb-e, mint a hagyományos, eszköz nélkül végzett gyógytorna.

Vizsgálatainkat egy 4-4 főből álló cél- és kontroll csoporton végeztük el. A betegek 4 héten keresztül heti 2 alkalommal 30 perces egyensúly- és koordinációfejlesztő tornaprogramban vettek részt. A célcsoport terápiája Gravity Trainer segítségével történt, míg a kontroll csoporté eszköz nélkül. A koordinációt és az egyensúlyt speciális tesztekkel vizsgáltuk (ujj-orrhegy próba, térd-sarok próba, ujj-ujj próba, Romberg és nehezített Romberg próba, egy lábon állás teszt, vonaljárás, a „Timed Up and Go Test” és a Fukuda stepping teszt). Objektív, funkcionális skálaként FIM skálát és Berg Balance Scale-t használtunk. A teszteket mindkét csoportban elvégeztük a terápiás időszak elején és végén is.

Jelen vizsgálatainkban az egyensúlyi és koordinációs tesztek eredményeit tekintve a két csoportban eltérő mértékű javulást tapasztaltunk. A kontroll csoportnál a fejlődés nem volt olyan látványos, mint a Gravity Trainert használó célcsoport esetén.

Kezdeti tapasztalataink a Gravity Trainer alkalmazásával kapcsolatban annak nagyobb hatékonyságát támasztják alá az egyensúly- és koordinációfejlesztés vonatkozásában, de az általános érvényű következtetések levonásához tervezzük nagyobb beteglétszámmal, hosszabb ideig tartó vizsgálat elvégzését is.

1. témavezető adatai
Név: 
Szabó Gabriella
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program