Agykérgi gátló idegsejtek mielinizált axonjának szerkezeti vizsgálata: vezetési képességre vonatkozó paraméterek.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lódi Mária

Előadás adatai

Előadás címe: 
Agykérgi gátló idegsejtek mielinizált axonjának szerkezeti vizsgálata: vezetési képességre vonatkozó paraméterek.
Összefoglaló: 

A myelin hüvely vastagsága befolyásolja az axon jeltovábbítását az idegsejt felől a célsejtek felé, és nagyban meghatározza az axon információ továbbításának sebességét a cél struktúrák felé. Az agykéregben a gyorstüzelő, nagy kosársejtek myelin hüvelyes axonja több milliméter távolságra fut és célsejtek százait tudja gátolni kivételes időbeli pontossággal és gyorsasággal. Nem ismert azonban a myelin eloszlása az axonfa mentén, vastagsága a sejttesttől való távolsággal és szerkezeti kapcsolata az axon elágazásokkal.
Munkánkkal biocytinnel jelölt nagy kosársejtek axonját vizsgáltunk korrelált fény- és elektronmikroszkópos módszerrel. Az axonokat sorozatmetszetekben rekonstruáltuk. Az axon vastagságát 0,18 µm pontossággal határoztuk meg. Az axonból ultravékony metszeteket készítettünk és elektronmikroszkópban vizsgáltuk, és az alábbi paramétereket mértük: teljes axon átmérő, axoplazma átmérője, myelin lamellák száma, térbeli koordináta az axon mentén.
Megállapítottuk, hogy a fénymikroszkópos mérések az axon átmérőt 15-20%-kal alábecsülik az elektron mikroszkópban mérthez képest. A myelin lamellák száma 8-17 volt és az átlagos g-arány (axonplazma átmérő/ teljes axon átmérő) 0,8 volt.
Méréseink elsőként szolgáltatnak adatot gátló idegsejt myelin burkának eloszlására. Az eredmények felhasználhatók a kosársejt agykérgi szinkronizációs folyamatokban betöltött szerepének megismerésére, időbeli tulajdonságaik – axon vezetési idő, neuronális integrációs késés - szimulációkban történő alkalmazására.

Munkánkat a KTIA 13 NAP-A-1/8, FP7-ICT-2009-269921, MTA-Debreceni Egyetem Neuroscience Research Group támogatása biztosította.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kisvárday Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program