Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok komplex hatásainak felmérése Minnesota programban résztvevő alkoholbetegeknél

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dávid Adrienn

Előadás adatai

Előadás címe: 
Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok komplex hatásainak felmérése Minnesota programban résztvevő alkoholbetegeknél
Összefoglaló: 

A krónikus alkoholfogyasztás okozta központi és perifériás károsodások következtében egyensúlyzavar alakul ki. Az egészségi állapot helyreállítása érdekében az alkoholfüggőség kezelésére van szükség, amelynek eredményes módja a Minnesota modell. A Minnesota modell a függőség kezelésének absztinencián alapuló átfogó megközelítése. Ezt alkalmazzák a programra önként jelentkező alkoholbetegeknél, akik az intenzív csoportterápia, előadások és tanácsadás mellett mozgásterápiában is részesülnek.
Kutatásunk célja a Minnesota programban résztvevő alkoholbetegek egyensúlyozó képességének és pszichés állapotának felmérése és javítása volt. Feltételeztük, hogy a mozgásprogram hatására javul a dinamikus és statikus egyensúly, valamint a program a szorongásra, depresszióra és a harag és düh kifejezési módjára is pozitív hatással bír.
A Kenézy Kórházban lezajlott vizsgálatokban 8 fő vett részt. Kontroll csoportként olyan alkoholbetegek szolgáltak, akik ebben a komplex kezelésben nem részesültek. Az egyensúlyfejlesztés proprioceptív tréninggel történt. Az egyensúly vizsgálatára Romberg próbát, annak nehezített változatát, Fukuda stepping tesztet és vizuális kontroll nélkül végzett egy lábon állást alkalmaztunk. A pszichés állapot jellemzésére a szorongást, a depressziót és a harag és a düh kifejezését vizsgáltuk.
A Romberg próbát a kontroll csoport tagjai egy kivétellel, a célcsoport tagjai kivétel nélkül kivitelezték a mozgásprogram előtt is. A nehezített Romberg teszt esetén a kontroll csoportban a betegek felénél romlást tapasztaltunk, a célcsoportban a betegek több mint felénél javulást láttunk. A Fukuda teszt kivitelezése a betegek több mint felénél nem okozott problémát.
A szorongás vonatkozásában a kezelés előtt a betegek három kategóriában (alacsony, közepes és súlyos szorongási szint) oszlottak meg. Kezelés hatására átkategorizálás történt a kevésbé súlyos kategória irányába, a Minnesota csoportban mindenki átkerült az „alacsony” kategóriába. A depresszió tekintetében is pozitív irányú átrendeződést tapasztaltunk.
Összességében úgy véljük, hogy a fizioterápiás program hatékonyan egészíti ki a betegek komplex rehabilitációját.

1. témavezető adatai
Név: 
Juhos Nándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Rácz Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program