Autológ csontvelő-eredetű őssejtterápia alkalmazása Buerger-kórban, a betegek tartós követésének eredményei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tresó Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Autológ csontvelő-eredetű őssejtterápia alkalmazása Buerger-kórban, a betegek tartós követésének eredményei
Összefoglaló: 

2006. augusztus - 2013. júliusa között kilenc, Buerger- kórban szenvedő beteg 11 végtagjának kezelését végezték autológ csontvelő-eredetű CD34+ őssejtekkel (7 beteg esetében), illetve autológ csontvelő-eredetű mononukleáris sejtekkel (2 beteg esetében). A sejteket intramuszkuláris injekció formájában juttatták be az érintett végtagokba. Összesen 14 esetben történt őssejtterápia. Őssejtterápiát csak azoknál a betegeknél végeztek, akik nem reagáltak konzervatív terápiára és érsebészeti beavatkozás sem volt már kivitelezhető. Minden esetben a panaszosabb, rosszabb állapotú végtagot kezelték. Az őssejtekkel és csontvelő-eredetű mononukleáris sejtekkel történő kezelést követően a betegek többségénél (8 beteg) a végtagokon jelenlévő ischaemiás fekélyek gyógyulása, a nyugalmi fájdalom megszűnése (8 beteg), a dysbasiás távolság növekedése (8 beteg), a boka-kar-index növekedése (5 beteg), illetve - angiográfiás vizsgálattal - új kollaterális erek képződése (3 beteg) volt megfigyelhető. A nyolc éves követési idő alatt 12 ischaemás fekélyből 10 (83%) teljesen begyógyult. Egy esetben a fekély jó gyógyhajlamot mutat. Két esetben történt amputáció. Egy esetben a beavatkozást követően egy hónappal, a második betegnél sikeres beavatkozást követően 2 évvel traumát követően. Két betegnél 30-36 hónap elteltével a végtagi ishaemiás fekélyek kiújultak. Három esetben végeztek ismételt őssejtterápiát, egy beteg esetében 2 alkalommal Az ismételt őssejtterápiák során az ischaemiás fekélyek gyorsabban és látványosabban begyógyultak, mint az első alkalommal. Egy betegnél kreatinin foszfatáz (CK) emelkedést tapasztaltak, egyéb mellékhatás nem volt észlelhető. Halálozás nem történt.
Ezen eredmények alapján megállapítható, hogy előrehaladott Buerger-kórban szenvedő betegek kezelése autológ izolált csontvelő-eredetű CD34+ őssejtekkel és mononukleáris sejtekkel biztonságos, hatásos, hosszú távú megoldást biztosít és szükség szerint ismételhető.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Rázsó Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Thrombosis és Haemostasis Központ
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Boda Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Thrombosis és Haemostasis Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program