Cerebrális hemodinamikai változások szeptikus sertésmodellben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Mellkas-, hasi- és plasztikai sebészet, transzplantációs sebészet, kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Papp Lóránd Csaba

Előadás adatai

Előadás címe: 
Cerebrális hemodinamikai változások szeptikus sertésmodellben
Összefoglaló: 

BEVEZETŐ: A szeptikus encephalopathia pathomechanizmusa nem minden részletében tisztázott. Vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy az agyi keringés és autoreguláció miként változik egy kísérleti szeptikus modellben.
MÓDSZEREK: A kísérletben 19 fiatal nőstény Hungahib sertést kontroll (n=9) és szeptikus (n=10) csoportokra osztottunk. Általános anesztéziában a szeptikus csoportba tartozó sertések Escherichia coli kultúrát (2.5 x 105/ml; baktériumtörzs: ATCC 25922) kaptak intravénásan a következő módon: az első 30 percben 2 ml-t, a következő 30 percben 4 ml-t, majd 16 ml/h-val 2 órán keresztül (összesen 9.5 x 106 E. coli 3 óra alatt). A kontroll csoportban az altatást 8 óráig fenntartottuk, amely alatt a szeptikus csoporthoz hasonló módon és mennyiségben kaptak fiziológiás sóoldatot (más beavatkozás nem történt). Az összes állat hemodinamikai monitorozása PiCCo rendszerrel történt. A sertések arteria cerebri mediájának ultrahangos vizsgálatát a transorbitális ablakon keresztül végeztük, és mértük az átlagos áramlási sebességet (MCAV), illetve a pulzációs indexet (PI).
EREDMÉNYEK: A szeptikus csoportban, a vártnak megfelelően, minden állatban fulmináns szepszis alakult ki, és elpusztultak 3-7 órán belül (2 állat 3-4 órán belül, 3 állat 6-7 órán belül). A szeptikus állatokban a pulzusszám emelkedett, az artériás középnyomás csökkent, arányuk szignifikánsan emelkedett mind a kiindulási értékhez (6 óránál: p<0.001), mind a kontroll csoporthoz (p=0.004) viszonyítva. A kontroll állatok stabil állapotban voltak a 8 órás altatás során. A szepszis lefolyása során az MCAV szignifikánsan csökkent (23.6±6.6 cm/s-ról 16.0±3.9 cm/s-ra, p<0.01), a pulzációs indexek pedig nőttek (0.68±0.22-ről 1.37±0.58-ra, p<0.01), jelezve az agyi rezisztencia erek vasoconstrictióját. Jelentős kapcsolat mutatkozott az artériás középnyomás (MAP) és a pulzációs index %-os változása között a szeptikus állatokban (R2=0.32), ami megtartott agyi autoregulációra utal.
KÖVETKEZTETÉS: Kísérleti szeptikus sertésmodellben az agyi autoreguláció megtartott.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Fülesdi Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program