Neuropatológiai elváltozások speciális diéta kapcsán patkányokban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Matolay Orsolya

Előadás adatai

Előadás címe: 
Neuropatológiai elváltozások speciális diéta kapcsán patkányokban
Összefoglaló: 

Állatkísérletes adatok arra utalnak, hogy mind a koleszterin-dús tápnak, mind a fokozott alumínium-bevitelnek szerepe lehet az Alzheimer-betegség kórfejlődésében, bár az eredmények ellentmondóak. Vizsgálatainkban azt a célt tűztük ki, hogy vajat, koleszterint és fokozott konyhasót tartalmazó ún. BCRD-patkánytáppal, valamint alumínium-szulfát tartalmú csapvízzel egyidejűleg etetett és itatott patkányokban az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló elváltozásokat idézzünk elő.

Kísérleteinket különböző korú, Long-Evans (LE) törzsű hím patkányokban végeztük. Az állatok egy része standard patkánytápot és csapvizet, más része BCRD-tápot és Al2(SO4)3-tartalmú vizet kapott 46 napon keresztül. A kísérlet befejeztével az állatokat elaltattuk és felboncoltuk. A formalinban fixált, paraffinba ágyazott agyakból 7 μm-es metszeteken hematoxilin-eosin, Gömöri-féle trichrom, LFB/Nissl, Kongóvörös és ß-amyloid festés, valamint p62 immunhisztokémia és Bielschowsky-féle ezüst impregnáció készült. Kitüntetett figyelemmel kísértük a hippocampus, az amygdala, a neocortex, a basalis ganglionok, a thalamus és a hypothalamus állapotát.

3 hónapos kontroll állatban nem találtunk kóros elváltozást. Az egy- és kétéves patkányokban a p62 és Kongóvörös reakciók pozitívak voltak, de az intenzitásban eltérés volt tapasztalható. Az elváltozások különösen erőteljesen jelentek meg azokban az állatmodellekben, amelyek egyidejűleg BCRD-t és alumíniumos vizet fogyasztottak. Cerebrális amyloid angiopathia kimutatható volt a leptomeningeális, a corticális kis- és középnagy erekben, és ß-amyloid pozitív plakkok jelentek meg az amygdala továbbá a hippocampus területén. A hippocampus CA1 régiójában és a neocortex mélyebb rétegi pyramidalis neuronjaiban a p62 citoplasmatikus aktivitást mutatott. Valamint a p62 és a Kongóvörös reakciók abnormális fehérjék citoplasmaticus jelenlétét mutatta ki a cerebellum granuláris sejtrétegben és a Purkinje-sejtekben.

Következtetésünk, hogy az alkalmazott modell alkalmas lehet Alzheimer ellenes preventív molekulák, vagy új gyógyszerkészítmények kipróbálására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hortobágyi Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet, Neuropathológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kertai Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program