A multirezisztens kórokozók rizikófaktorainak vizsgálata az intenzív osztályon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Donáczi Anna

Előadás adatai

Előadás címe: 
A multirezisztens kórokozók rizikófaktorainak vizsgálata az intenzív osztályon
Összefoglaló: 

Bevezetés
A nozokomiális kórokozók gyakoriak az intenzív osztályon, hatásuk a betegkimenetelre egyértelműen káros. Megelőzésükben segít a rizikófaktorok ismerete; jelen vizsgálatunkban a multirezisztens kórokozók beteg- és ellátás specifikus rizikófaktorait vizsgáltuk.
Betegek és módszerek
Prospektív vizsgálatot végeztünk az intenzív osztályunkon: kigyűjtöttük azon betegeket, akiknél mikrobiológiai vizsgálattal nozokomiális kórokozó jelenléte igazolódott, mely a következő baktériumok valamelyike volt: P. aeruginosa, A. baumannii, E. coli, K. pneumoniae, S. aureus, S. epidermidis, E. faecium, E. faecalis és multirezisztens változataikat (MRB-k). Felmértük a diabetes mellitus, COPD, alkoholfogyasztás, dohányzás, daganatos társbetegségek, akut műtétek prevalenciáját. Az állapotsúlyossági adatokat a felvétel napján számolt SAPS II. és a pozitív tenyésztés napján SOFA-pontszám segítségével vizsgáltuk. Megnéztük az invazív eszközök használati napját, a gépi lélegeztetett és antibiotikumon töltött napok számát. Az infekciókat a kolonizációktól a HELICS protokolljai alapján különítettük el.
Eredmények
Összesen 182 beteget kezeltünk a vizsgált időszakban, a beválasztási kritériumoknak 31 beteg felelt meg. Multirezisztens baktériumot 11, nem multirezisztens baktériumot 20 esetben igazoltunk. Az átlagéletkor a MRB csoportban 66±8,6 év, a nem-MRB csoportban 70±10,9 év volt. Az MRB csoportban magasabb volt a diabetes mellitus (63,64% vs. 35%, p<0,001), dohányzás (27,27% vs. 10%, p<0,001) és az alkoholfogyasztás (18,18% vs. 5%, p<0,001) prevalenciája, míg az akut műtétek (9% vs. 50%, p<0,001) és a daganatos betegségek (18,18% vs. 50%, p<0,001) a nem-MRB csoportban voltak gyakoribbak. Az állapotsúlyosság sem a felvétel (SAPS II: 48 (40,5-57) vs. 47,5 (37-56,25) p=0,507) sem a pozitív tenyésztés napján (SOFA 5 (3-5) vs. 5 (4-6), p=0,264) nem különbözött szignifikánsan a két csoport között.
Összefoglalás
A diabetes mellitus, alkoholfogyasztás, dohányzás egyértelmű rizikófaktornak bizonyult a MRB-k szempontjából,de a nem-MRB-k nagyobb arányban okoztak infekciót. Így az antibiotikum-rezisztencia és a virulencia összefüggése nem egyértelmű.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vitális Eszter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csomós Ákos
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program