Tapasztalataink az acetabulum törések ellátásában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sztankula Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Tapasztalataink az acetabulum törések ellátásában
Összefoglaló: 

Bevezetés
Az acetabulumtörések a medence sérüléseinek egy részét kitevő, súlyos sérülésnek tekintendő külön fajtái. Nagy erőbehatásra alakulnak ki, leggyakrabban közlekedési balesetek, magasból való leesés, nagy ütés következményeként.
Anyag és módszer
Retrospektív vizsgálatunk során a Kenézy Kórház Traumatológiai Tanszékén 2010. január és 2014. október között konzervatív vagy műtéti módon ellátott 114 acetabulum sérültnél elért szubjektív és funkcionális eredmények és az esetlegesen megjelenő szövődmények összehasonlítását végeztük el, a sérültek által kitöltött Oxford Hip Score pontrendszere, valamint a kontroll vizsgálat során végzett fizikális és képalkotó vizsgálatok értékelésével.
Eredmények
A vizsgált sérültek csaknem felénél (43,85 %) műtétesen történt az ellátás, másik felénél (50,00 %) konzervatív töréskezelést alkalmaztunk, 7 esetben (6,14 %) a sérült a polytraumatizáció részeként szenvedte el az acetabulum sérülését, és a kórházba érkezést követően, a kivizsgálás alatt exitalt. A kiküldött kérdőívet összesen 48 sérült esetében tudtuk értékelni, közülük 26 esetében (54.16 %) műtéti, 22 esetében (45,84 %) pedig konzervatív módon történt az ellátás. A pontrendszer összesített értékelése alapján a műtéti ellátást követően kiváló (40-48 pont) eredményt 12 sérültnél (46,16 %), jó (30-39 pont) eredményt 4 sérültnél (15,38 %), közepes (20-29 pont) eredményt 5 sérültnél (19, 23%), gyenge (0-19 pont) eredményt pedig 5 sérült (19,23 %) esetében találtunk. Konzervatív ellátást követően 9 sérült (40,90 %) ért el kiváló, 5 sérült (22,73 %) jó, 3 sérült (13,64 %) közepes, 5 sérült (22,73 %) pedig gyenge eredményt.
Összefoglalás
A megfelelően megválasztott terápia alapvetően fontos a panaszmentes mozgás visszanyeréséhez. Az elért eredmény legtöbbször attól függ, hogy a sérülés alkalmával mekkora volt az elszenvedett erőbehatás, és milyen mértékű dislocatioval alakult ki a csípőízületi felszíneken. A törtdarabok nagy elmozdulása miatt sajnos jól megválasztott kezelést követően is viszonylag gyakran alakul ki visszamaradó károsodás, ami tartósan fennálló panaszokat és jelentős csípőízületi funkció elmaradást okoz.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Varga Zsigmond
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Baló Eszter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program