Ozmotikus minipumpával sc. adagolt alfa-MSH hatásának vizsgálata Zucker diabetic fatty patkányokon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Márk Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ozmotikus minipumpával sc. adagolt alfa-MSH hatásának vizsgálata Zucker diabetic fatty patkányokon
Összefoglaló: 

Bevezetés: A komplex anyagcserezavarok mint az obezitás és a II-es típusú diabetes mellitus, valamint ezek szövődményei hatalmas egészségügyi és gazdasági terhet rónak a fejlett társadalmakra. A szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcsere több ponton összekapcsolódó, bonyolult regulációs mechanizmusok, melyeket számos neurális és hormonális hatás, endogén hírvivő befolyásol.
Célkitűzés: Az α-MSH mint lehetséges protektív szerepének vizsgálata a szénhidrát anyagcsere zavaraiban, II-es típusú diabetes mellitus modellen.
Módszerek: Zucker Diabetic Fatty (ZDF-Leprfa) patkányokat (n=12) két csoportra osztottunk: I.: Beteg kontroll csoport, saline tartalmú mini ozmotikus pumpa beültetése; II.: Kezelt csoport, alfa-MSH tartalmú pumpa beültetése. A pumpa konstans alfa-MSH plazmaszintet biztosít 6 héten keresztül. A kezelés 0. és 6. hetén echokardiográfiás vizsgálatot végeztünk (EF, bal kamra-és aorta paraméterek, szöveti mozgási sebességek, E/A). A kísérleti állatokon OGT tesztet végeztünk, valamint nyomon követtük a vérnyomás és a lipid paraméterek változását is. A 6. hét elteltével thoracotomiát követően a szíveket izolált-dolgozó szív perfúziós készülékkel vizsgáltuk (30 perc ischemia, 120 perc reperfúzió), mértük az aortanyomást és kiáramlást.
Eredmények: Az echokardiográfiás vizsgálat során megállapítottuk, hogy a beteg csoportban a bal kamra tömege szignifikánsan nőtt, míg a kezelt csoportban nem változott. Az aortanyomás maximális és átlagos értékei romlottak a beteg csoportban, míg a kezelt állatok értékei a normál tartományban maradtak. Az OGTT értékelése során a kezelt csoportban kevésbé kiugró értékeket mértünk. A kezelt állatokban a triglicerid-szint szignifikánsan alacsonyabb volt a kontroll értékekhez viszonyítva. Az izolált dolgozó szív módszer során mért aortakiáramlás- és nyomás értékek jól korreláltak az echokardiográfiás vizsgálat eredményeivel. Vizsgálataink alapján az alfa-MSH lehetséges szereppel bírhat a II-es típusú diabetes szövődményeinek kivédésében.
Tématámogatás: OTKA 104017, OTKA 78223, TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007, TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045, KUTEGY

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program