Az IL-9 receptor sejtfelszíni lokalizációja és kölcsönhatása az IL-2R-ral humán T limfóma sejteken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bódis Csaba

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az IL-9 receptor sejtfelszíni lokalizációja és kölcsönhatása az IL-2R-ral humán T limfóma sejteken
Összefoglaló: 

A T sejtekre pleiotróp hatást kifejtő interleukin-9 (IL-9) biológiai hatását a citokin-specifikus α-alegységből és a közös γ(c) láncból álló heterodimer IL-9R komplex közvetíti. A γ(c) alegység más citokin receptorok, így a T sejt funkció szabályozásában kulcsszerepet betöltő IL-2R felépítésében is részt vesz. Az IL-9Rα expressziója elsősorban a heterotrimer IL-2R-t is kifejező T-sejteken figyelhető meg, így vizsgálatainkban arra a kérdésre kerestünk választ, hogy a két receptor típus egymástól függetlenül működik-e vagy közös receptor komplexet kialakítva fejtik ki hatásukat.
A receptorok kölcsönhatását az IL-2R mindhárom alegységét konstitutívan, míg az IL-9Rα-t transzfektált formában kifejező Kit225/IL-9R humán T limfóma sejteken vizsgáltuk. Az egyes alegységeket fluorofórral konjugált monoklonális antitesttel jelöltük meg. A membrándomén-szintű (≥ 200 nm) szerveződés vizsgálata konfokális mikroszkópos képek kvantitatív analízisével történt: a kolokalizáció mértékét a Pearson-féle keresztkorrelációs együtthatóval jellemeztük. A molekuláris szintű kölcsönhatásokat a fluoreszcencia rezonancia energia transzfer (FRET) módszerrel vizsgáltuk.
Eredményeink alapján az IL-9R és az IL-2R részben átfedő membrándoménekben, egymás molekuláris közelségében helyezkedik el. IL-9 kötődés hatására a két α-lánc, ill. az IL-2Rα és a γ(c) közötti FRET csökkent, míg az IL-9Rα és a γ(c) alegység között detektálható FRET hatásfok növekedett. Mindez arra utal, hogy az IL-9R és az IL-2R – legalábbis részben – azonos klaszterben helyezkedik el. IL-9 kötődés hatására az IL-9Rα és a γ(c) kölcsönhatása szorosabbá válik (és/vagy megnő a heterodimerek száma), míg a „fölöslegessé” váló IL-2Rα alegység eltávolodik a komplextől.
Az átfedő membrándomének mellett a két receptor jelenlétét egymást kizáró membránrégiókban is detektáltuk. IL-9 kötődés hatására az átfedő membránrégiók részaránya csökkent. Feltételezhető, hogy a receptor láncok IL-9 függő megoszlása a különböző domének között (pl. a nem használt IL-2R elkülönítése révén) szabályozhatja a jelátvitel hatékonyságát, ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek ennek feltárására.

A munkát a Debreceni Egyetem Belső Kutatási pályázata (RH/885/2013) támogatta.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dóczy-Bodnár Andrea
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Nizsalóczki Enikő
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program